Новите варианти на Covid-19 са 30 пъти по-заразни. Това каза в ефира на bTV Radio проф. Тодор Кантарджиев. През последното денонощие има ръст на заболелите. 595 са новите случаи на коронавирус у нас, показват данните на Единния информационен портал. В същото време столицата ни влезе в жълтата зона на картата на двуседмичната заболеваемост от COVID-19.

„Безпрецедентното увеличаване на случаите на COVID-19 през лятото е заради вноса на новите и по-заразни щамове. Това са вариантите BA.4 и BA.5“, каза той.

По думите на проф. Кантарджиев те са 30 пъти по-заразни от уханския вариант и демонстрират „имунно бягство“.

„Тези, които сме боледували и сме ваксинирани, не сме достатъчно силно защитени от тези нови варианти“, допълни Кантарджиев.

По думите му се очакват нови ваксини през есента. Проф. Кантарджиев сподели още, че новите варианти протичат по разнообразни начини.

„Клиничната картина при различните пациенти е различна – един го боли глава, друг го стяга кръста, един има температура, друг няма температура, пети го боли гърло, шести само подкашлюква и му текат секрети от носа“, каза още той.

Професор Кантарджиев препоръчва на всички, които се връщат от чужбина, да изчакат няколко дни преди да се видят с близките си, за да са сигурни, че няма да ги заразят с някой от новите варианти на Covid-19.

Чуйте интервюто на Тереза Захариева с проф. Тодор Кантарджиев.