Победата на Румен Радев не беше предизвестена, а по-скоро трудна. Това каза в ефира на bTV Radio проф. Александър Маринов от Инициативния комитет на победителите във вчерашния балотаж.

„Беше важно по какъв начин ще станем първи и по какъв начин ще убедим хората да подкрепят нашите идеи“, допълни той.

Обвиненията на проф. Анастас Герджиков

Веднага след обявяването на изборните резултати проф. Анастас Герджиков обвини Румен Радев, че целият държавен апарат е работил за неговото преизбиране. По думите на проф. Маринов обаче това не е вярно.

„Винаги буди съжаление когато хората не могат да губят достойно. Разбира се, че държавният апарат не е работил в полза на Радев. Когато държавата работеше в полза на една партия, ние си спомняме…това го гледахме 10 години“, каза той.

Международна политика

Ден след преизбирането на Румен Радев Съединените щати излязоха с позиция, че са дълбоко загрижени от неотдавнашните изявления на президента на Република България, в които той определя Крим като „руски“. Няколко часа по-късно последва и реакция от Дондуков 2. В нея се казва, че Румен Радев нееднократно е заявявал, че анексирането на Крим е в нарушение на международното право. И от юридическа гледна точка Крим принадлежи на Украйна.

Според проф. Александър Маринов държавният глава не е допуснал грешка с изказването с по време на дебата с проф. Анастас Герджиков, и това няма да доведе до противоречия със между Дондуков 2 от една страна и САЩ, ЕС и Украйна от друга.

„Има понякога такива ситуации. Проблем за мен няма, защото позицията на страната ни е ясна по този въпрос“, каза той.

По темата Северна Македония проф. Маринов заяви, че страната ни не изразява прищевки.

„Държим да не бъдат преследвани хората с българско самосъзнание там. Разбирам интересите на другите държави за едно или друго решение на този проблем, но нашата позиция е ясна и тя ще бъде отстоявана. Последните месеци върху България беше упражняван много силен натиск. Независимо, че нямаше такива открити писма. До момента служебното правителство и най-вече президентът отстояваха на този натиск“, заяви още той.

Ще има ли правителство?

„За „Продължаваме промяната“ и за втория мандат на Румен Радев взискателноста ще бъде много голяма. Отговорността е огромна, но аз съм оптимист, че президентът и „Продължаваме промяната“ ще се справят“, допълни проф. Маринов.

Според него различни партии в определени ситуации могат да успеят да намерят общ език. Това е и причината да се водят преговорите по прозрачен начин, по секторни политики и с ясно разписано коалиционно споразумение.

„Това е пътят, който дава по-добри шансове. Аз не мога да твърдя, че те са обречени на успех, но нещата започват добре. Аз се надявам политиците да разберат, че вслушването във фалшивия глас на егото понякога води до тежки последици. А някои партии са вече на ръба“, сподели той.

Отношенията с БСП

Проф. Александър Маринов коментира и напрежението между лидера на БСП Корнелия Нинова и Румен Радев дни преди балотажа.

„С БСП отношенията са чудесни. Почти 100% от избирателите на БСП подкрепиха президента, независимо от острите нападки на председателя на партията. За мен поведението на г-жа Нинова е трудно обяснимо“, каза още той.

Проф. Маринов заяви, че определени хора в БСП се отнасят агресивно и ревниво към „Продължаваме прамяната“.

„Не мога да си обясня тази агресивност, защото такива емоции винаги имат своите последици. Налага се малко по-късно да седнеш на масата на преговорите, а когато си бил не много вежлив, това затруднява разговорите. Съжалявам, че социалистическата партия не погледне гредата в собственото си око, вместо да търси сламката в очите на другите“, допълни той.


Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева с проф. Александър Маринов.