"Сегашните мерки срещу Covid-19 са ефективни и засега не се предвиждат нови." Това заяви в ефира на bTV Radio проф. Мира Кожухарова, която е съветник на здравния министър.

От 4- 5-ти септември се получи едно стациониране. Предстои да видим как ще бъде до края на другата седмица, но е много смело да се правят прогнози. Въпросът е тези, които имат нужда от болнично лечение да го получат навреме. В момента броят на хоспитализираните е много по-малък от времето на първата и втората вълна.” обясни тя.

Професор Кожухарова коментира и необходимостта от поставяне на трета доза ваксина. “Няма нужда човек да си изследва антителата след като се ваксинира. Това е общото правило за всички, които са имунизирани и нямат специфични проблеми. Тези, които имат специални проблеми и може да се засегне имунната им система и евентуално очаквания отговор, те се лекуват и техните лекари вероятно ги съветват да си изследват титъра на антителата. Ако тогава се окаже, че не са реагирали достатъчно ефективно на ваксината, им се препоръчва допълнителна доза. Това не са толкова често срещани заболявания.” обясни проф. Кожухарова.

Чуйте цялото интервю на Лили Ангелова с проф. Мира Кожухарова за предаването "Важното, казано на глас":