“Аз не виждам ползата от конгрес, защото конгресът не може да свали председателя на партията. Председателят на партията се избира съгласно новия устав от цялата партия. Това е все едно, както се избира президент. Гласува всеки един член.” Така бившият министър на здравеопазването и член на Изпълнителното бюро на БСП проф. Радослав Гайдарски коментира идеята на вътрешната опозиция в БСП да се съберат подписи от редовите членове, за да се проведе конгрес преди президентските избори. 

“Тази наша вътрешна опозиция много се преекспонира. Някои отдават много голямо значение на вътрешната опозиция. В неделя имахме Национален съвет, голямата част от тези които протестираха вън, са членове на Националния съвет. Даде им се възможност да се изкажат, да дадат свои становища и т.н. При гласуването те получаваха 8 - 10 гласа.”, допълни той.

Професор Гайдарски коментира и политическото напрежение около подкрепата за кабинет на “Има такъв народ”. “Изведнъж виждате какво се случи, не мога да си обясня. Нещата изведнъж приеха много неприятен тон. Не знам какво е станало при тях. Но БСП имаме основни искания за поддръжка, защото ние не държим да бъдем коалиционни партньори с ”Има такъв народ”, но въпросът беше да подкрепим едно правителство с оглед на това да не се отива на нови избори. Вие виждате, че нещата в последните моменти май тръгват натам”, допълни той.  

Професор Гайдарски изрази мнение и за ниския процент на ваксинирано население в страната. “Вие виждате колко народ почина от Ковид. Един, който е заразен може да зарази и 100 човека. Това не е въпрос само на лична отговорност, трябва да има гражданска отговорност. Категоричен съм, че трябва да се имунизира населението”, каза професорът.

За скандалите в политиката и здравеопазването, чуйте повече в звуковия файл.