Предварителните данни сочат, че новият вариант на коронавируса “Омикрон” се предава от 3 до 6 пъти по-бързо от “Делта”. Това съобщи в предаването “Важното, казано на глас” по bTV Radio вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

“Математическият модел, който е направен по препоръка на Европейския център за контрол на заболяванията показва, че може би в следващите 2 месеца той ще успее да заеме около половината от случаите на Covid-19 в Европа. До 6 декември в Стария континент са регистрирани 212 случая в общо 18 държави, а в световен мащаб 905 случая”, допълни тя. 

“Това, което очаквам да се случи е, че в резултат от това, че ние сме непрекъснато във взаимоотношение с този вирус и с различните му варианти, надявам се да придобием един достатъчен имунитет, така че при следваща среща с него да не се стига до тези тежки усложения”, обясни още проф. Радостина Александрова.      

“Направило е впечатление, че при поставяне на бустерна доза при РНК ваксините, малко по-често се среща увеличаването на лимфния възел от страната на поставянето на ваксината. В тази връзка препоръката на Американското онкологично дружество е жените, които се лекуват от рак на гърдата или са преминали лечение да кажат на лекаря и да поставят ваксината на другото рамо”, каза още проф. Александрова.

Чуйте какво още каза проф. Александрова пред водещата Лили Ангелова: