„Предстои ни една предизвикателна зима, в която виждаме два варианта – Делта и Омикрон, както и грипът, който идва.“ Това заяви в ефира на bTV Radio проф. Радостина Александрова, вирусолог от БАН.

„Трябва да бъдем много дисциплинирани, защото в крайна сметка в нашите ръце са всички инструменти, с които можем да се противопоставим на вируса. Това са ваксините, лекарства, многото знания, които имаме, както и опитът, който натрупахме за две години“, каза още тя.

По думите й в момента децата са най-слабо защитени от COVID-19.

„Ваксинацията обхваща предимно по-възрастните, така че те просто се оказват най-слабо защитени, а вирусът има способността да намира хората, които не са защитени“, обясни проф. Александрова.

По думите й хората все повече започват да разбират необходимостта от ваксинация.

„Тези две години ни убедиха достатъчно ясно, че това е вирус, който не бива да бъде подценяван. Никой от нас не знае как ще протече неговата лична среща с него, така че това е основната причина“, допълни тя.

Според проф. Александрова COVID-19 е объркал не само нашия живот, но и този на вирусите, тъй като се наблюдава изместване на част от тях в необичайни за това месеци.

Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева с проф. Радостина Александрова.