Грипът поваля болните в рамките на два часа. Това каза в ефира на bTV Radio епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев, консултант по ваксиниране на Столична община. Той обясни как можем да различим грипа от коронавируса.

„Разликата между грипа и коронавируса е, че той те гепва за два часа. Получаваш висока температура, болки в мускулите, болка в гърлото, затруднение в дишането, кашлица и просто за два часа се сриваш и не можеш да станеш от дивана. Това е грипът. Докато коронавирусът, като започне днес да те боли гърлото и не спазваш това, което ти е казал проф. Тодор Кантарджиев - да ядеш лимон със сода, на втория ден си по-зле с гърлото, на третия ден започваш да кашляш, на четвъртия вдигаш температура и на 7-8 ден е вече това, което се пише трагичното за хората с COVID“, каза проф. Кантарджиев.

По думите му сега е моментът да се слагат противогрипните ваксини.

„Даже предложих на Министерството да се продължи програмата, която беше за 2021 до януари 2022, за да може хората над 65 години да се ваксинират за грип безплатно“, допълни той.

Според проф. Тодор Кантарджиев, ако има епидемично разпространение на грип в нашата страна, това ще е в края на януари и началото на февруари.

Епидемиологът приветства и решението на новия премиер Кирил Петков да въведе зелен сертификат за Министерски съвет.

„Сега тази мярка ще се възприеме много по-лесно и от останалата администрация“, допълни той.

Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева с проф. Тодор Кантарджиев.