Трагедията в Буча и околните украински гардове усложнява преговорите.  Това каза в ефира на bTV Radio международният анализатор проф. Владимир Чуков.

„И от двете страни преговарят чрез оръдията. Това е една от познаваните тактики за водене на преговори, особено в кризисни ситуации. Водят се контакти, правят се преговори, но всяка една от двете страни се опитва да има по-добри преговорни позиции именно чрез напредъка на терен. Това виждаме в момента“, обясни той.

По думите на проф. Чуков източноевропейците трябва да бъдем по-активни в сегашната ситуация.

„Източноевропейците трябва да бъдем активните и да направим трезва преценка какво ни очаква при рухване на Украйна. (…)Силна дестабилизация“, каза той и допълни:

„Нашият голям шанс е Триморието. Това е  да осъзнаем, че ние, Източна Европа,  имаме своите интереси, своето място, и просто трябва да отстояваме нашите интереси такива, каквито са. Неслучайно Полша е държавата, която се явява мотор. Тя критикува директно поведението на Германия, поведението на Франция, тъй като тези две държави се намират много далече от границите с Русия. Докато Полша, при рухването на Украйна, буквално ще стане съсед на подобен тип държава“.

Според него новите санкции със сигурност ще затруднят допълнително Русия.

Чуйте интервюто на Тереза Захариева с проф. Владимир Чуков.