Недостигът на места в детските градини засилва неравенството между половете. Това заяви в ефира на bTV Radio д-р Леа Вайсова - гл. ас. в Софийския университет, която е и автор на доклад по темата. Социологическото проучване “Грижа и социални неравенства. Влияние на недостига на места в общинските ясли и детски градини в гр. София върху социалния живота на жените” е реализирано в периода ноември 2021 – януари 2022 г. от “ЛевФем” и социологическа агенция “Глобал Метрикс” с подкрепата на Български фонд за жените. 10 261 деца не бяха приети в общинските градини и ясли в София след първото класиране миналата седмица. Те са близо половината от всички кандидатствали - 23 622 деца. 

„Проблемът е много сериозен. Обикновено обаче се забравя, че той засяга най-вече жените, защото грижата за децата се делегира предимно на тях. В повечето случаи от нашето изследване излиза, че семействата чакат от 1 до 2 години след като започнат да кандидатстват. Това означава, че жените удължават своето майчинство. Те влизат във втората година и техният доход пада. Ако детето не е прието и след втората година, то тогава се влиза в третата, т.е. в неплатен отпуск, и жените остават без доход. Това ги поставя в позиция на зависимост от техния партньор. От друга страна и доходът на семействата намалява“, обясни тя.

Тази финансова зависимост увеличава и рисковете от домашно насилие. Освен това обаче води и до социално-икономически неравенства между половете.

„Не малко жени се опитват да минат на почасов гъвкав режим на работа, но отново техният доход намалява. И нещо, което е по-притеснително е, че това се отразява на осигурителния им стаж. Т.е. в дългосрочен план тези жени ще получават по-ниски пенсии отколкото мъжете“, обясни д-р Вайсова.

Чуйте интервюто на Тереза Захариева с д-р Леа Вайсова.