Няма съмнение, че неконтролираната миграция е един от големите проблеми, с които ЕС се сблъсква. Отминаха времената, когато част от европейските лидери подценяваха проблема с миграцията. В момента всички разбираме, че това е ключов проблем за отделните ни общества и се превръща в проблем на съюза като цяло. В България такъв проблем също съществува, макар в значително по-малка степен, отколкото в държави като Белгия, Нидерландия, Швеция, Франция, части от Германия – това е само част от изброяването. Втори въпрос е следва ли да допускаме популистка злоупотреба с този проблем, защото това виждаме в момента в България, и аз, както и по други въпроси, например въпросът с климатичната криза, където има един ляв, зелен популизъм много агресивен, ще кажа, че популистката злоупотреба с важни проблеми е най-сигурният начин да не ги решим. Популистката злоупотреба вреди на решението, а не му помага. Това е начин политици да си правят рейтинг на гърба на проблема, но и на гърба на цялото общество. На трето място в момента в България виждам опити за всяване на паника, не просто за популистка злоупотреба, но за насъскване, предизвикване провокативно на насилие и сблъсъци, в следствие на което вече радикални формации да придобият по-голяма тежест. Виждали сме го през годините не веднъж. Това коментира пред bTV Radio евродепутатът от ЕНП и ДСБ Радан Кънев по повод напрежението около случаи с мигранти у нас.

Аз се надявам, че обществото ни достатъчно се е парило и се е научило да се пази, виждали сме го в сблъсъци в ромски квартали, сега го виждаме там, където има по-голяма концентрация на мигранти от Близкия Изток в столичния град. Изключително важно е да не допуснем подобен тип ескалация, която е умишлено враждебно действие срещу нашата национална сигурност. И разбира се, не на последно място – Пактът за миграция е един голям успех на българските евродепутати от сегашния мандат на парламента и на българското правителство. Никога няма да е лесен проблемът с миграцията. Той няма решение. Ако някой щракне с пръсти и каже – утре няма да има проблем, този човек е обикновен лъжец, ние сме гранична държава на Европейския съюз, но със сигурност Пактът за миграция донесе много решения, за които граничните държави се борим отдавна, именно много по-строг контрол на външните граници, по-строго филтриране на мигрантите, разпределяне на мигрантите към вътрешните държави, което за нас е положително ,защото ние сме външна държава и финансиране на външните държави, които понасят най-голямата тежест. Тук нямаме някакво решение на всички проблеми, проблемът е ужасяващ в целия средиземноморски басейн и целия Близък Изток, но е една много добра мярка и нещо, кое обещавахме през 2019-та година и сега е изпълнено, за ревизия на тогавашните Дъблински споразумения, които са много неизгодни за граничните държави.“, каза още Радан Кънев.

По отношение на преговорите за ротацията и коя би била най-справедливата формула за разпределение на постове, Кънев коментира:

„Не мисля, че има добра или лоша формула, всякакви формули са възможни. До момента имахме едно по същество експертно правителство, голяма  част от министрите не бяха политически ангажирани лица, имаше премиер, който е представител на една политическа сила, вицепремиер от другата и още министри, свързани с ПП. Тази формула ще се промени с това, че премиерът вече ще е от ГЕРБ, но ще има и определени други промени, които ще са каквото постигнат преговарящите екипи. Ако се запази експертният характер на правителството, това би дало един сигнал, ако експертният характер се засили, би дало друг сигнал за по-голяма политическа отговорност за налагане на реформите, но всеки един от вариантите има и предимства, и недостатъци без съмнение.“. 

„Всички публични забележки от страна на ГЕРБ бяха лоша практика и лошо отношение към преговорния процес, добрата новина е, че в момента ги няма и от двете страни се запазва мълчание докато приключат преговорите, защото изнасянето към  медиите ескалира към популизъм, и този популизъм със сигурност ще попречи на преговорния процес и ще увеличи риска за едно много лошо решение, каквото са избори 2 в 1. По тази причина напълно солидарно с нашите политически лидери, които преговарят с ГЕРБ не искам да коментирам имена, мога да коментирам политически приоритети, но не и персоналните им измерения.“, коментира Радан Кънев по повод исканията за оставка на министъра на отбраната Тодор Тагарев и критиките на ГЕРБ към финансовия министър Асен Василев.

 „За първи път не просто в сегашния парламент, а за много дълъг период от време в българската политика виждаме сериозни професионални преговори. Искам да подкрепя този процес и принципа, на който се водят преговорите – дискретно, без медийна размяна на реплики, поддържайки това, че пълноценен краен резултат има значение, тоест докато всичко не е договорено, нищо не е договорено. Дори да имам определена информация, не бих я коментирал през медиите, а мога да кажа, че за мен това, което е важно е какви политически приоритети ще има правителството за следващите 9 месеца или за периода до края на редовния мандат на парламента, какви ще са решенията и какви реформи се предвижда да се направят.“, посочи Радан Кънев.

Цялото интервю с Радан Кънев за преговорите и предстоящите евроизбори можете да чуете на звуковия файл.