"Ние никога не сме изпадали в такава криза и неслучайно много колеги - юристи днес използваха с пълно право израза “конституционна криза. Ако парламентът не може да избере председател, това означава, че парламентът не може да започне да функционира, което значи, че парламентът спира да функционира”, това каза в ефира на bTV Radio депутатът от ГЕРБ - СДС Радомир Чолаков.

“В момента няма да имаме Народно събрание, което е конституционна катастрофа. Не мисля, че някой, някога от авторите на Конституцията е мислил, че може да се стигне до такава ситуация - това е абсурд за здравия човешки разум. Ако не можем да изберем председател, то Народното събрание трябва да се разпусне и да се отива веднага на нови избори”.

Попитан в качеството му на юрист, ако не се избере председател и се тръгне към избори, кога ще бъдат те, той отговори: “Не виждам възможност нито да се върти ролетката с мандатите, защото ние нямаме председател. А няма ли председател, няма Народно събрание. Бройте 2 месеца оттук, ако НС бъде разпуснато на 20-ти октомври, значи на 20 декември - избори”, обясни той.     

“Всички политически сили са в шок, включително тези, които гласуваха против Росен Желязков. Така, че всички заедно трябва да намерят изход от ситуацията. Изпитвам физическа болка като гледам как сме на една ръка от разбирателството и поради човешки характери, его, инат не може, не може и не може…”, допълни Чолаков.

Цялото интервю пред водещата Лили Ангелова може да чуете в прикачения звуков файл.