Необходими са промени в Наказателния кодекс относно анти-ЛГБТИ престъпленията от омраза. Това заявиха в ефира на bTV Radio Симеон Василев от Фондация GLAS и Мануела Попова от „Билитис“. И двамата са част от нападнатия Rainbow HUB.

„Това и битка, която водим почти 20 години. Ударът на Боян Расате срещу общностния център произведе и един невероятно силен ефект на подкрепа към общността ни от страна на политически партии, отделни политици, международни организации. Сигурен съм, че много хора осъзнаха опасността, на която са изложени ЛГБТИ хората в България и нуждата от адекватно законодателство. Този толкова грозен акт ще доведе до желаната промяна в Наказателния кодекс. Сигурен съм, че ще има политическа ангажираност този път нещата да се случат“, каза Симеон Василев.

Те са готови и с конкретни предложения за изменения в Наказателния кодекс, които вече са внесени в Министерството на правосъдието с петиция от 8000 подписа. Към момента оттам няма отговор. Василев обаче се надява, че промените ще бъдат гласувани от следващия парламент.

„Това, което се случи в Rainbow HUB, за нещастие се случва ежедневно по улиците. То остава незабелязано. Тези хора просто се затриват, за тях няма очи в публичното пространство“, допълни Мануела Попова.

По думите им в 95% от случаите жертвите и свидетелите на анти-ЛГБТИ престъпления от омраза не докладват за случилото се в полицията.

Двамата приветстваха задържането на Боян Расате, но добавиха, че хората от общността им са изключително притеснени след случилото се.

Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева със Симеон Василев и Мануела Попова.