Има кметства, които саботират настаняването на бежанците от Украйна. Това заяви в ефира на bTV Radio Райна Манджукова, председател на Центъра на бесарабските българи.

„Някои от общините в България просто саботират процеса. Има много общински бази, които са празни, а общините не искат да ги предоставят. Просто защото не са от „нашите“. Защото са представители на други политически партии и не искат да подпомагат правителството. Казвам го от мое лично име, защото не искам да ангажирам Центъра“, каза тя.

Манджукова допълни, че постепенно намаляват даренията за украинските бежанци и вече трудно събират необходимите хранителни продукти, от които се нуждаят.

„Днес е четвъртък и имаме 200 заявки през нашата страница, а още не се знае дали ще можем да ги изпълним. Ако не успеем, ще отидем да пазаруваме“, допълни тя и призова фирмите, които имат възможност да помогнат.

 „Капка по капка вир става – едно пале една фирма, втора пале друга фирма и ще нахраним хората“, заяви тя.

Центърът на бесарабските българи е и партньор на специалното гостуване на ОКО - International Ethnographic Film Festival с избрани филми за Украйна. В дните от 24 до 26 май ще бъде представена подборка от филми от различни региони на Украйна.

Чуйте интервюто на Тереза Захариева с Райна Манджукова.

Снимка: ОКО