Автомобилният спорт може да ограничи гонките на пътя. Това каза в ефира на bTV Radio 8-кратният рали шампион на България Димитър Илиев, който сега е част от „Продължаваме промяната“.

„Младите хора, не всички, изпитват остра нужда от адреналин, който да черпят чрез управление на автомобил с високи скорости. Аз не ги оправдавам, но ги разбирам, защото си спомням, че аз изпитвах същата тази нужда, когато бях млад. Слава богу, аз съм имал възможност да се занимавам професионално с автомобилни състезания и там да получавам тези усещания. В крайна сметка е много важно да се помисли за тези хора. Това е като децата, които примерно обичат да играят футбол. За тях обаче има стадиони. За тези деца, които обичат високите скорости, няма съоръжение, освен едно, където те да изпитат този адреналин и да развиват своите умения. Това също е нещо, по което трябва да се помисли. Да се направи автомобилна писта или комбинирано учебно трасе, което да е с различни видове настилки, различни видове завои, за да могат тези хора да си дрифтят, да си правят гонки, но в безопасна среда“, обясни той.

По думите му контролът е също изключително важен и трябва да бъде завишен.

„В момента един от големите проблеми е, че човек знае, че може да направи нещо и да му се размине. Може да направи още едно нещо и пак да му се размине. Така това нещо са превръща в навик. Навик, който рано или късно някъде се превръща и в трагедия“, допълни Илиев.

Рали легендата ни коментира и трагедията на АМ „Струма“. „Много е важно българските пътища да станат добре маркирани, с добра настилка, без предпоставки за инциденти. Достатъчно много грешки допускаме ние самите, за да трябва да се пазим и от капани по пътищата“, каза той.

По думите му има и много места по българските магистрали, на които при всеки дъжд стават катастрофи. „Там се образуват малки вади, които пресичат пътното платно, и автомобилите, когато навлязат с висока скорост върху тях, се получава аквапланинг и тежки инциденти“, обясни той.

Според него трябва да се промени цялостната визия за българските пътища. За пример той даде Словения, където в рамките на 10 години са оправили пътната си инфраструктура.

Той коментира и приоритетите на "Продължаваме промяната" в сферата на спорта.

Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева с Димитър Илиев.