И тази година ще има руски туристи по родното Черноморие. Това мнение изрази в ефира на bTV Radio проф. Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма.

„Те идват през Истанбул, Белград и Дубай. Това са хора, които имат инвестиции в България, които са закупили имоти, които имат смесени бракове, които имат икономически интереси, които си живеят в България и такива, които да не каже, че бягат от България, но в крайна сметка по-комфортно се чувстват в чужбина“, каза той.

По думите на Драганов тази година инфлацията ще донесе и известен ръст на цените по морето, но всичко ще зависи от конкуренцията и предлагането.

 „Ние имаме изключително много легла – над 1,5 милиона по Черноморието. Конкуренцията някак си не позволява цените да се качват. Това, което ще наблюдаваме, е едно увеличаване между 11-17%  на цените спрямо миналата година“, допълни той.

 Според Румен Драганов хотелите, в които има настанени бежанци, ще имат нужда от по-дълъг период за подготовка за сезона, защото стоите ще се нуждаят от освежаване.  Той обаче смята, че украинските граждани не трябва да бъдат прехвърлени в други хотели, а да се намери по-трайно решение.

 „Хотелите не са място за бежанци. Това е практика при пожар или бедствие. Като хора ние трябва да мислим как да създадем нормални условия и да социализираме тези хора най-близко до средата, в която са живели. (…) А най-близко до нормалната среда на тези хора е да живеят по начина, по който са живели в Украйна. Т.е. в жилищна кооперация, в която имат апартамент, а в него има миялна, пералня, печка – всички неща, с които едно домакинство може да се обслужва. Или къщи, които се намират в селища, така че те да могат да поддържат градина и да преживяват по-дълго“, каза още той.

Чуйте интервюто на Тереза Захариева с Румен Драганов.