Парламентът днес окончателно прие промените в Закона за здравното осигуряване, с които се очаква да бъдат ограничени големите разлики в цените на онколекарствата. Преди дни разследване на bTV показа, че болници са купили едни и същи лекарства, за които здравната каса плаща,  с до 28 пъти разлики в цените и така изтичат 100 милиона лева годишно. Поправките в закона бяха предложени още преди излъчването на разследването, и вече са приети.

Според Боряна Ботева, която е председател на Управителния съвет на Сдружението за развитие на българското здравеопазване, промените няма да решат проблема.

"Така приет законопроектът, ние не смятаме, че ще се реши проблемът. Централизиран търг също не би решил проблемът, защото не знам дали си спомняте, но такава беше ситуацията преди 2010-та година и тогава имаше липси на лекарства. Та по-добро решение би било да се прилага методът за заплащане на лекарствата за домашно лечение, както е например при ревматоидните заболявания, при астма и други заболявания, ако по този начин се извършва заплащането, това би било по-добре за пациентите при всички положения. Аз не мога да кажа дали ще има заобикаляне на правилата, но този начин на определяне на цените изглежда доста сложен, тъй като цените на лекарствата зависят от различни фактори. Така че – възможно е да има заобикаляне на закона, възможно е и да няма, но ние и в нашето становище сме го изложили и сме го изпратили до здравна комисия, че не това е начинът за закупуване на онколекарства. Няма да бъде ефективно според мен.", каза Боряна Ботева в интервю за bTV Radio.

Цялото интервю можете да чуете на звуковия файл.