За момента няма опасност от затваряне на детски градини и ясли. Това каза в ефира на bTV Radio д-р Моника Чеуз, директор Дирекция „Здравеопазване“ в Столичната община.

„В момента броят на заболелите и карантинираните групи в детските градини и ясли е много малък. Периодично тестваме персонала. Допълнителните мерки, които се взимат, са доста засилени. Към момента няма опасност от затваряне на детските градини и ясли“, допълни тя.

Д-р Чеуз коментира и скандалните запаси с тормоз над деца в 23 СДЯ "Ралица" в район Лозенец. Тя гарантира, че отстранените хора от персонала няма да попаднат в друго детско заведение на територията на София. Сигналът е вече в прокуратурата и ще бъде разследван.

„Това ще е като обица на ухото за останалите хора, работещи в структурата на детски градини или ясли, че това отношение е недопустимо, непрофесионално и неморално“, каза още д-р Чеуз.

 Утре предстои и родителска среща във въпросната детска градина, на която ще присъстват и представители на Столичната община.

„Родителите са притеснени, но това е нормално. Аз като родител също бих се притеснила, и то с пълно основание, дали  моето дете е оставено в ръцете на хора, които ще го гледат, няма да му се карат и ще бъде обгрижено и спокойно. Моята работа е да внеса едно спокойствие в тези родители да си пускат децата с една отпусната душа и да не се притесняват дали детето им е нахранено, дали е спало, дали някой някъде не го е ударил. Докато не бъдат уверени, че децата им ще бъдат гледани нормално и адекватно, правилно е да се притесняват“, допълни още д-р Чеуз.

Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева с д-р Чеуз.