„Възмутих се както бих се възмутил, ако чуя че някой шофира с два пъти по-висока скорост от разрешената и е блъснал пешеходец или друга кола, навредил е на друг човек. Надявам се, ако тези твърдения се верни, да бъдат наказани виновниците, които са престъпили закона или дори само моралните норми.“ Така коментира скандала с предполагаеми незаконни трансплантации Стефан Иванов. Той и синът му Максим станаха популярни с това, че преплаваха Атлантическия океан с гребна лодка. А тяхната кауза беше именно да популяризират у нас донорството. Само преди дни двамата бяха обявени и за Мъже на годината за 2020 г.

Според него случилото се не бива да разколебава хората по темата с даряването на органи. „Надявам се това да не разколебае потенциалните донори. По-скоро трябва да мислим от гледна точка на потенциалните нуждаещи се от тези органи. В България над 1000  души в момента очакват животоспасяващ орган. Да си представим, че сме на тяхно място – че сърцето ни спира да работи както трябва, или белият дроб, или черният, или бъбрекът. И какво правим тогава? Надяваме се, че някой добър човек ще стане потенциален донор, че институциите ще заработят. Това не бива да ни отказва“, допълва Стефан.

По инициатива на Стефан и Максим Иванови беше поискана и промяна на едно изречение в закона, което може да улесни процеса по намиране на донори.  Те създадоха гражданска инициатива и поискаха промя­на в Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки.  България е една от малкото стра­ни в Европа, където все още се изисква изрично съ­гласие от потенциалните донори на органи.

„В голяма част от западните държави, където съществува моделът за донорство по презумпция, резултатите са на лице. В Испания например се правят по около 49 трансплантации на 1 000 000 жители. В България са само две“, каза още той.

Стефан Иванов допълни, че със синът му ще продължат да се борят за каузата в България да има повече трансплантации и животът на тези над 1000 души да бъде спасен.