Създаването електронно здравно досие е първата стъпка от обмисляната реформа за общопрактикуващите лекари. Това каза в ефира на bTV Radio депутатът от „Продължаваме промяната“ Стою Стоев, член на парламентарната комисия по здравеопазване.

„Това означава, че цялата информация, която има личният лекар, трябва да се качи в един електронен масив, в който всеки един лекар, при необходимост, да има достъп до нея. След като се реализира това ще може секторът да се отвори за пациента“, каза той.

По думите му идеята е пациентът вече да не бъде записван при един единствен личен лекар, а сам да избира кого да посети.

„В момента ние сме обвързани с един общопрактикуващ лекар, а идеята е ние да можем да ползваме услугите на всички общопрактикуващи лекари. Ще има няколко плюса за пациентите. Те ще могат да ползват лични лекари навсякъде в страната. давам пример - ако в момента ние сме на почивка, то не можем да се възползваме от тази услуга и трябва да отидем на специалист и да си заплатим, т.е. няма да можем да се възползваме в пълна степен от нашите здравни права. Планираме посещението при всеки общопрактикуващ лекар да се случва след записване на час. Това ще намали огромните опашки пред кабинетите“, допълни Стоев.

От утре, 1 април, отпада извънредната епидемична обстановка. Днес депутатите гласуваха на първо четене промените в Закона за здравето.

„Това е заболяване, което е доста динамично и е възможно ново влошаване на ситуацията След отпадане на извънредната епидемична обстановка здравните власти нямат правомощия да налагат мерки във връзка с ограничаване на заболяването. Поради тази причина днес в зала разглеждахме законопроект, с който даваме правомощия на министъра на здравеопазването и на директорите на Регионалните здравни инспекции.  Те обаче са доста по-леки в сравнение с досега налаганите мерки. Вторият аспект от законопроекта беше продължаване на плащанията на здравните работници на първа линия за още 3 месеца“, обясни депутатът.

По думите му вече няма да могат да се налагат мерки, които ограничават конституционно гарантираните права на гражданите.

„Това означава правото на свободно движение, няма да има право да се затварят обекти, които преди бяха затваряни. Ако се влоши толкова много ситуацията и се налагат по-строги мерки, то ще трябва да се върне извънредната епидемична обстановка“, допълни Стою Стоев.

Той обясни, че от утре отпада карантината за контактни лица, но заварените случаи няма да влязат в новите правила и ще трябва да спазят издадените заповеди за изолация.

Чуйте интервюто на Тереза Захариева със Стою Стоев.