„Няма нищо сигурно. Всички трябва да се готвят за всякакви сценарии.“ Това каза в ефира на bTV Radio бившият енергиен министър Трайчо Трайков, настоящ кмет на район „Средец“ в столицата, по отношение на високите цени на газ и петрол. Той коментира и вероятността за още по-голям скок.

„Допускам всякакви нива. Когато има война, всичко е възможно. Може да е голям колкото си иска. В моменти на изключителни шокове, когато буквално пазарът е шокиран до краен предел, цените много често се колебаят с големи амплитуди“, допълни той.

По думите му обаче в момента не бива да се пипа държавния резерв.

„Не мисля, че може да се прави пазарна интервенция с държавния резерв. Първо, че няма да има ефект, и второ, този резерв, в сегашната ситуация, може да се наложи да бъде използван като такъв“, обясни бившият енергиен министър.

По думите на Трайчо Трайков кметовете могат да се включат по различни начини за подпомагане на украинските бежанци. Днес от СО са поискали от районните администрации информация за наличните апартаменти, които могат да бъдат използвани с тази цел.

„Иначе ние от няколко дни в района сме създали база данни с хора, които желаят да помогнат, предоставяйки собствени жилища, както и с такива, които пък помагат на бежанци“, обясни той.

Кметът на район „Средец“ сподели и идея за създаване на детски центрове, където украинските семейства да могат да оставят децата си за няколко часа, докато си уреждат документи или търсят работа. Според него тепърва ще се появяват различни битови казуси.

„Например за централната градска част дали бежанците от Украйна, които идват със собствени автомобили, могат да паркират. Затова и Центърът за градска мобилност е предоставил възможност в паркинга до НДК да паркират автомобили с украинска регистрация безплатно“, обясни още той.

Трайков коментира и процедурата по преместване на паметника на Съветската армия. По думите му все още се порверяват множеството документи, а самото преместване ще зависи от всички замесени институции.

"Верният отговор е „от всички“. Ако един не съдейства това да не се случи, то няма да се случи", заяви той.

 Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева с Трайчо Трайков.