Липсата на ваксини или документ за поставянето им се оказва пречка за украински деца да тръгнат на училище или детска градина в България. Това съобщи в ефира на bTV Radio Дани Колева, директор “Закрила на детето” в UNICEF. От министерство на здравеопазването съобщиха, че са изготвени насоки за имунизационен план за децата, които пристигат от Украйна, за да могат да бъдат включени в образователния процес у нас.

“Получихме информация за несъответствието с имунизационния календар в България и този в Украйна. При лица с непълен имунизационен статус ще могат да се прилагат необходимите ваксини, съгласно нашия календар. Но за децата, за които няма никакви данни, защото някои от тях влизат само с акт за раждане, те се приемат за неваксинирани и това на практика означава, че в момента не могат да бъдат записани. И тук е важно да се повдигне големият въпрос за актуализиране на базата данни. Трябва да се следи не само какъв е броят на децата в България, но и на каква възраст са, дали са завършили училище, дали имат нужда от допълнителна подкрепа”, допълни Колева.

Психологът проф. Маргарита Бакрачева заяви, че е изключително важно още от границата с децата да започнат работа кризисни психолози. 

Цялото интервю с проф. Маргарита Бакрачева и Дани Колева пред водещата Лили Ангелова може да чуете в прикачения звуков файл.