“Би трябвало управляващите да се придържат към нещо, което сами написаха и подписаха - коалиционното споразумение, което беше прието като програма за управлението на страната. Едно от нещата е освобождаването на служители на МВР от несвойствени за тях дейности и функции” Това каза в ефира на bTV Radio Валентин Попов -  председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР.  “Неща, които им пречат да изпълняват преките си функционални задължения. Много често на телефон 112 звъни някой, който твърди, че случаят е спешен. Вратата на апартамента му се е затворила и телефон 112 препредава на колегите от ГД “Пожарна безопасност и защита на населението”. Те проникват в жилището, независимо на какъв етаж е, през прозорци или през тераси, за да го отворят отвътре. Това е едно несвойствено задължение”, допълни той. 

“Трябваше да се извърши задълбочен анализ на състоянието на МВР в момента - функционален и структурен. Такъв анализ още не е направен, а срокът изтича. През това време в МВР започват да текат някои преструктурирания. Това не е реформа на цялото министерство, а обществото има нужда точно от това”, каза още Попов. 

“Стартовата заплата на служител в МВР е от порядъка на 1100 лв., обясни още Попов. От синдикалната организация настояват за увеличение на заплатите в сектора с 25%. На 3 юни служителите на реда подготвят мълчалив протест, а на 12 юни - национален.    

Цялото интервю с Валентин Попов пред водещата Лили Ангелова може да чуете в прикачения звуков файл.