Управляващите отказват да се срещнат с представители на градския транспорт. Това заяви в ефира на bTV Radio Ваня Григорова, икономически съветник в КТ „Подкрепа“.

„Управляващите първо казаха да изчакаме до актуализацията в средата на годината и тогава ще отпуснат допълнително средства. Успоредно с това заявиха, че средствата, които се отпускат на СО, не се разходват ефективно и законосъобразно и ще направят одит. Мина вече средата на май, а такъв одит дори не е започнал, но и средствата за поддръжка на градския транспорт не бяха дадени. Това днес беше предупредителен протест“, допълни тя.

По думите й цяла София ще бъде парализирана от стачка, ако средствата не влязат в актуализацията на бюджета. Става дума за 180 милиона лева.

„В техни ръце са всички инструменти, за да проверят как се разходват, дали е законосъобразно и има ли някой, който трябва да бъде наказан, ако това се случва. В противен случай техните твърдения са само претекст, за да не бъдат отпуснати допълнителни средства за градския транспорт“, каза още Григорова.

В същото време днес управляващите обявиха пакет от антикризисни мерки - 0% ДДС за хляба, осъвременяване на пенсиите с близо 20%, по-високи данъчни облекчения за семействата с деца и отстъпки за горивата, включително за бензин и дизел.  – това са само част от мерките в антикризисния пакет, приет в рамките на коалиционния съвет.

В интервюто на Тереза Захариева с Ваня Григорова можете да чуете и коментар на икономическия експерт по антикризисните мерки.