Цената на купения глас е започвала от 20лв. и е стигала до 200лв. Това заяви в предаването “Важното, казано на глас” по bTV Radio Ваня Нушева - преподавател в Софийския университет и програмен директор на Асоциация "Прозрачност без граници".

“Причината, поради която много рядко сме свидетели на разкриване на схеми и на организаторите на купуване на гласове, е че до този момент не сме свидетели на едни системно организирани действия на институциите, на МВР и прокуратурата по разследване именно на тези нива. На посредниците, които играят много важна роля”, обясни тя.

По думите ѝ, за да се разкрие купуване на гласове и въздействие върху избирателите е необходимо по-дългосрочно проучване какви са зависимостите на терен. “Трябва да се проучи каква е ролята на различни неформални лидери и общности при извършване на тази дейност”, допълни Нушева.              

“Повече от 50 машини са се повредили в изборния ден, по данни на ЦИК, което на фона на 12 000 машини е един дял, който не буди притеснение” коментира още програмният директор на Асоциация "Прозрачност без граници".

Не особено удобният за ползване интерфейс на машините с първата страница създаде определени препятствия. Когато се предприемат действия по изработване на софтуер, когато се правят информационни клипове, винаги е добре да бъдат изработвани тестови продукти, които се тестват пред избирателите, така че да бъдат удобни и да способстват по-лесното участие в изборния процес”, допълни тя.     

Чуйте интервюто на Лили Ангелова с Ваня Нушева: