Въпреки че управляващите постигнаха съгласие по горещата тема за парите за пътища, пътно-строителните фирми ще излязат на протест утре. Това заяви в ефира на bTV Radio Стефан Чайков, председател на УС на Браншова камара "Пътища". Регионалната комисия в парламента гласува предложение до пленарната зала как да стане плащането на първите 600 милиона лева за вече извършени ремонти.

„И миналата седмица имахме гласувано решение в регионалната комисия, но това не доведе до нищо“, каза Чайков.

Той допълни, че браншът е готов да поднови ремонтите, след като решението бъде гласувано, но това няма как да стане веднага. 

„Ние имаме желание да започнем по най-бързия начин, но има административни действия, които трябва да бъдат извършени от АПИ. Ние сме в много тесен контакт с тях и ще настояваме да го свършат максимално бързо“, допълни той.

Според Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики в момента всеки загубен живот на пътя се пише на сметката на хората, които бавят решението за изплащането на парите към пътно-строителните фирми.

„Трябва да има пътна безопасност и настояваме за мерки за пътна безопасност, защото сме изключително притеснени от това, което виждаме по пътищата. Не бива този спор и недоказани твърдения да са прътът в колелото, което води до жертви“, добави тя.

Според Стефан Чайков положението по магистралите и някои от първокласните пътища в момента е плачевно.

„За първи път в историята на Европа стоманените предпазни огради са заменени с червени ленти и цветни бализи“, каза той.

„Не може ограничителните системи за пътища, които са животоспасяващи, да бъдат заменяни с бализи. Още по-комично е, че те са незаконни. Те не могат да спасят човешки живот и обричаме българските граждани на гибел“, каза от своя страна Русинова.

Утре протести ще има пред Народното събрание и на още 20 точки в цялата страна.

Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева със Стефан Чайков и Диана Русинова.