„С много голям професионализъм, отговорност и човещина се отразяват трагедиите.“ Това каза в ефира на bTV Radio главният редактор на bTV Новините Веселина Петракиева. Така тя коментира катастрофата на АМ „Струма“ и работата на журналистите.

„Става дума за професионализма на ужасно много хора, които са отговорни за това зрителите да бъдат информирани, чувствата им да бъдат пощадени и едновременно с това да не бъде скрито нищо важно“, допълни тя.

По думите й професионализмът се крие в това да знаеш докъде можеш да стигнеш. „Вече говорят близки на загиналите и пострадалите. Човешката мъка е много трудна за отразяване. Дилемата е много голяма – докъде можеш да стигнеш, дали трябва да питаш. От друга страна, ако някой иска да говори и това му помага да се справи с мъката си по някакъв начин, ти трябва да си там и да му дадеш тази възможност“, каза още тя.

Според нея репортерският рефлекс, който се трупа с годините и опита, не е единственото, което има значение в такива ситуации. „Човещината е това, което ни води. Когато в твоята ценностна система има граници,  ти ще ги приложиш и в работата си“, допълни Петракиева.

За нея най-трудните събития за отразяване са свързани именно със смърт, болни деца, болни хора, тъжни съдби и бедност.

„Журналистиката е една много важна професия и ми е много тъжно, когато толкова много лоши думи се казват за журналистите по принцип. Няма журналистите по принцип. Няма лекарите по принцип…всеки, във всяка професия, носи отговорност за това, което прави“, каза още тя.

Петракиева допълни, че чувства най-голямо удовлетворение от работата, когато успява да променя съдби и да помага:

 „Това е професията, която ми помага да намирам смисъл.“

Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева с Веселина Петракиева.

Точно преди седмица Новините на bTV отпразнуваха 21 години. Честито на всички в нюзрума, които са приели за своя кауза да информират обективно, достоверно и навреме зрителите на всички bTV платформи.