Трябва да се конфискуват автомобилите на пияни и дрогирани шофьори. Това каза в ефира на bTV Radio Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадали при катастрофи по повод пътния инцидент на бул. „Черни връх“, при който загинаха две млади жени.

„Юни месец този водач е бил спрян и са установени наркотици. Тогава автомобилът му можеше да бъде конфискуван или задържан за една година“, каза той.

По думите му дискусията за въвеждането на подобна мярка тече от много време, но никой не се осмелява да я въведе. Причината – аргументи, че автомобилът може да е служебен или на друго физическо лице.

„В крайна сметка, ако питате родителите на тези деца, които ги смачкаха, дали автомобилът е частен, служебен или на съпругата, то това няма никакво значение, защото два човешки живота бяха отнети“, допълни Тодоров.

Според него в момента системата е абсолютно безсилна срещу пътните рецидивисти.

„Това е емблематичен пример за това как системата за пътна безопасност не работи в България и как ние имаме изключително либерално отношение към нарушителите. Този водач е нарушил всичко, което е можело да наруши. Всичко, което е трябвало да свърши Пътна полиция, т.е. да го санкционира по действащите разпоредби, тя го е направила – тя му е взела книжката, свалила му е номерата, глобила го е, но този човек е продължил да шофира“, каза още той.

Чуйте интервюто на Тереза Захариева с Владимир Тодоров.