Започва отрезвяване на пазара на имоти. Това мнение изрази в ефира на bTV Radio Изабела Клисарска, управител на една от най-големите агенции за недвижими имоти у нас.

„Очакванията и желанията на продавачите винаги ще бъдат за още, но в последните месеци се вижда едно отрезвяване при купувачите от целия този еуфоричен пазар през последните години“, каза тя.

По думите й във второто тримесечие на годината в част от градовете се вижда един задържащ интерес.

„Специално в София почти никаква промяна спрямо второто тримесечие на миналата година. Т.е. като тенденция може би това е първи сигнал, че леко започват да се охлаждат страстите. (…) В някои от по-големите градове на страната броят на ипотеките второто тримесечие е дори в по-малък размер спрямо тези от 2021 година“, допълни Клисарска.

От агенцията за недвижими имоти забелязват и друга промяна.

„В последния месец виждаме случаи, при които започват да се променят офертните цени на обявени имоти. За нас това е индикация, че и продавачите си дават сметка, че това, което се е случвало до момента, не е най-логичното развитие на нещата. И лека-полека, ако не да се намалят, то поне да се укротят като ръст“, каза тя.

Според Изабела Клисарска обаче интересът към къщите извън града се запазва.

„В по-голяма степен това са млади хора, които имат възможността да работят отвсякъде. Търсят спокойствието на по-отдалечено от големия град място, където да отглеждат спокойно децата си и да вършат дистанционно работата си“, каза още тя.

Чуйте интервюто на Тереза Захариева с Изабела Клисарска.