„Професията ни се е променила много, но нейните фундаменти остават. Това да казваш истината, да проверяваш източниците си на информация, да не вредиш чрез информация – това няма как да се промени.“ Това каза в предаването „Важното, казано на глас“ изпълнителният продуцент на bTV Radio и водещ на „Тази събота“ Жени Марчева. Тя гостува по случай 10-годишнината от създаването на bTV Radio.

 „С навлизането обаче на социалните мрежи, които в една или друга степен са ни конкуренция, ние също се променихме, което смятам, че е за добро. Просто информацията стана по-бърза, стига до теб по-бързо. Монетата обаче има две страни. С бързата информация дойде и фалшивата информация, неистинските новини, манипулацията. Ние обаче сме за това – като мохикани, като рицари на журналистиката, да стоим там със своите шлемове и да браним истината и проверената информация“, каза тя.

Според Жени Марчева радиото има определени предимства пред телевизията, като едно от тях е възможността за по-личен и откровен разговор.

„Радиото ни предлага тази интимност, която телевизията няма никога как да ти предложи с минимум три камери, които са вперени в теб. Разговорът в радиото е много по-личен“, сподели още тя и си припомни за нейните години зад радио микрофона.  

„Никога не съм съжалявала, че избрах журналистиката. Винаги ще бъда водена от любопитството. За мен е изключително важно журналистът да бъде воден от любопитството си, от това да знае повече и да му интересно“, добави тя.

По думите й обаче все по-често се ядосва, че й се налага да говори за едни и същи проблеми в нашето общество, които от години стоят нерешени.

„Това е някакъв омагьосан кръг. Аз ще се пенсионирам със съдебна реформа и реформа в здравеопазването. Това, само по себе си, не дава никакъв хоризонт и никаква перспектива на всеки един от нас, като гражданин на тази държава, да се почувстваме добре. Това са вече повече от 25 години“, каза Марчева.

Тя сподели още, че предизборните кампании преди години са били много по-интересни и вълнуващи за хората. „Кампаниите преди 10 години бяха по-истински, по-весели, по-докосващи хората, по-запленяващи хората, по-увличащи хората. Днес, повече от половината кампании се провеждат в социалните мрежи. В старите кампании имаше някакъв чар, който сега ми липсва“, допълни тя.

Водещата на „Тази събота“ сподели и какъв е идеалният политик в нейните очи. „Моят идеален политик е човек, който е умен. Човек, който е образован. Човек, който може да бъде лидер, защото може да води хората напред и да им предава това знание, което той има. Със сигурност е начетен, със сигурност не е корумпиран, не е далавераджия. Със сигурност, колкото и клиширано да звучи, знае и друг език“, каза тя.

На финала Жени Марчева сподели със слушателите на bTV Radio, че мечтае за една по-уредена България, в която законите важат за абсолютно всички.

Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева с Жени Марчева тук.