Програмата на Столична община „София избира“ тази година ще финансира проекти на граждани, неправителствени и професионални организации по екологични теми. „София избира зеленото“ е с бюджет от 1 милион лева. Основни акценти са трансформацията на градските пространства, устойчивото придвижване, запазването на биоразнообразието и справянето с климатичните промени. Наскоро София бе класирана на финала в конкурса „Зелена столица на Европа“. „Целта е да въвлечем максимално много хората, които живеят в София и те да се обединят около инициативи, които могат да подобрят живота в града ни и неговата атмосфера.“ – коментира пред bTV Radio Елица Панайотова от „Зелена София“.

Проектите трябва да могат да бъдат изпълнени върху терени общинска собственост. Няма строг формат, в който да се подават предложенията. Нужно е те да съдържат описание на идеята и бюджет. Срокът за подаване е до 31 януари на [email protected]. От 1 до 7 февруари предложенията ще бъдат разгледани за допустимост от екип на общината. След това те ще бъдат качени онлайн и всеки живеещ в столицата ще може да гласува за свой фаворит от 8 февруари до 7 март.

„София избира“ свързва живеещите в града – опознаваме своите съграждани и техните идеи, можем да ги подкрепим, да почерпим вдъхновение за действие. В каква посока действа „София избира зеленото“ отвъд реализацията на конкретните проекти? „Идеята е да популяризираме темата. Не е само зеленината измерител на зеленото. Днес като концепция това означава и по-чист въздух, по-малко шум, по-голямо биоразнообразие. Целта е да обединим усилия и да знаем, че само заедно можем да направим така, че градът да стане по-чист, по-приятен, по-зелен, по-красив. Това е и дългосрочната амбиция на „София избира“ – хората да са повече да са ангажирани с качеството на живот в града ни.“ – посочи Елица Панайотова.

Интервю на Светослав Николов: