С поредица от интервюта отбелязваме 10-годишния юбилей на bTV Radio. Днес гост в предаването „За града“ бе българският учен и полярен изследовател проф. Христо Пимпирев.

Интервюто с  него Лили Ангелова проведе дистанционно от центъра на София до Мадрид, където бе професорът. В испанската столица, вчера бе отбелязана 30-та годишнина от подписването на „Протокола за опазване на околната среда в Антарктида“, в който договор участва и България.

Последните 10 години са урок за това, че българинът може да се справи с всичко и че ще продължим да се движим напред, това каза Христо Пимпирев в ефира на bTV Radio. В това време професорът разказа, че Антарктида много се е променила. Много нови открития са се направили за науката, като там сега се строят полярни бази и научни лаборатории, които граничат с фантастиката за строеж на заобикалящите ни планети. „Един много авангарден свят е Антарктида в момента и България е част от този свят“, сподели професорът.

Аз много харесвам и уважавам bTV Radio, защото дава много нова и вярна информация. Който слуша bTV Radio получава действително това, което му е нужно, защото то е много разнообразно. Всеки може да намери това, което го интересува“ , сподели проф. Пимпирев.

На въпроса „Как се променихме ние, българите, през последните 10 години?“, Христо сподели, че се опитваме да догоним страните от Централна Европа. Някак през последното десетилетие „България е на опашката в много показатели, но е на челни места по смъртност на населението…., поради неуредиците в нашето здравеопазване“. С нотка на позитивност той допълни „Аз съм оптимист, че въпреки че имаме избори след избори се надявам да намерим верният път, за едни нови реформи, да започнем един нов живот. Да скъсаме с това да бъдем опашкарите на Европейския съюз“.

Чуйте още как се промени Антарктида през последното десетилетие в интервюто на Лили Ангелова с проф. Христо Пимпирев.