Септември е вече тук, а с него и деветото издание на любимото книжно изложение на открито - Алея на книгата в София. И тази година Алеята продължава цяла седмица, от 6 до 12 септември включително. Това каза в ефира на bTV Radio Десислава Алексиева, председател на УС на Асоциация „Българска книга“.

„Очакваме хората да заповядат и да видят най-новите книжни издания, да се срещнат с любимите си автори и да получат автограф“, допълни Алексиева.

Над 120 от водещите български издателства и книготърговци ще представят свои нови и подбрани заглавия в общо 47 шатри. Традиционните бели шатри ще бъдат разположени на пешеходната част на бул. „Витоша” и в парковото пространство пред НДК. Работното време на изложението ще бъде всеки ден от 10:00 до 20:00 часа.

Литературният кът на Алеята, който всяка година е сцена на разнообразната Културна програма със свободен достъп, включваща премиери на книги, срещи с автори, издатели и преводачи, събития за деца, ще очаква читателите и приятели на книгите също на нова локация. Жълтата шатра ще бъде позиционирана на пешеходната „Витошка”, в близост до пресечката с ул. „Солунска”.

„Имаме над 60 събития в културната програма, които са с водещи автори и срещи с публиката. Събитията ще се провеждат на открито в Литературния кът“, каза още Алексиева.

Тази година Алея на книгата - София ще се проведе под мотото „9% ДДС върху книгите за по-четяща и по-образована нация”.  Всички посетители ще получат листовки с информация за кампанията и защо е важно да бъде запазена намалената ставка на ДДС върху книгите, която беше въведена като временна мярка на 1 юли 2020 г. със срок до края на 2021 г. Във връзка с това Асоциация „Българска книга” стартира и петиция за превръщането на мярката в постоянна  и за подкрепа на книгите и четенето. Петицията е достъпна и онлайн. Събраните подписи ще бъдат изпратени на институциите, за да служат като допълнителен аргумент при вземането на решение за запазване на намалената ставка на ДДС върху книгите и прилагане на други политики за подкрепа на четенето.

„Вече има внесен законопроект в парламента и се надяваме на депутатите да им стигне времето, за да го гласуват“, обясни тя.

„Алея на книгата” - София ще се проведе при стриктно спазване на противоепидемиологичните мерки.