21 септември е Световен ден за борба с болестта на Алцхаймер. По този повод от 18.30 ч. в кино „Влайкова“ ще бъде прожектиран късометражният филм „Крадецът”, носител на Наградата за сценарий Best script award London, реализиран с финансовата подкрепа на Програма "Култура" на Столична община – Направление: “Кино” и Фондация „Състрадание Алцхаймер България“. Прожекцията на „Крадецът“ ще бъде и събитие за запознаване на публиката с проблемите и начините за борба с болестта на Алцхаймер и подобните на нея. Входът е свободен.

В късометражния филм „Крадецът” участват Кирил Кавадарков, Димитър Николов, Деян Донков и Велислав Павлов, режисьор е Петър Гайтанджиев, оператор – Наталия Алексиева. Сценарист и продуцент е Дарина Шопова.

Историята пренася зрителите на Игнажден - ден, зареден с особена сила и магия, в който са най-дългата нощ и най-краткият ден в годината, символ на възкресението. В този магичен ден полицаят Първан Самоходов се натъква на интересна случка – крадец влиза в дома на самотен старец. Първоначално в опозиция, в последствие се сприятеляват и постепенно тайни излизат наяве. А когато полицаят се връща в кабинета си и отново сяда зад бюрото си, тези тайни се превръщат в порив за действие и прошка.

„Международната Алцхаймер Организация, базирана в Лондон, призовава за пръв път в обръщението си по повод деня, че лечението, грижите и подкрепата след диагностициране да бъдат признати за човешко право“. Това заяви в ефира на bTV radio Елена Трифонова от Фондация „Състрадание Алцхаймер България“. По думите й, в България все още няма национална стратегия за борба с болестта на Алцхаймер. Данните показват, че около 100 000 души в България живеят с деменция и болестта на Алцхаймер, а болните по света са над 55 милиона души.  Според епидемиологично проучване на Българското дружество по деменции в периода 2008-2011г., 7,2% от българите страдат от деменции и заболявания на когнитивните способности.

Чуйте повече за заболяването и борбата с него от интервюто на Георги Митов с Елена Трифонова от Фондация „Състрадание Алцхаймер България“, разположено в звуковия файл: