2222 пратки с 31 000 дървета отпътуваха из цялата страна в поредна акция на фейсбук страницата и групата Гората.бг. „В края на миналата година ми дойде идеята да започнем 2022 г., като я изпълним със смисъл от първите дни, с посланието да е жива, здрава, зелена, плодородна, чиста и по-добра за всички нас.“ – каза по bTV Radio Никола Рахнев от Гората.бг. Когато формата за записване се отваря на 1 януари, само за 15 минути я попълват 3000 желаещи. Първите 2222 от тях получават по 14 дръвчета – сливи, дюли, ябълки и златен дъжд. Само са последните месеци това е деветото изпращане на дръвчета. „Винаги се радваме на огромен интерес, което ни изпълва с благодарност и с оптимизъм, че в България е пълно с добри хора, които искат да засаждат дървета и да правят света по-зелен и по-красив.“ – благодарен е Никола Рахнев.

Гората.бг си поставя за цел засаждането на 3 милиона дървета до 2025 г., но целта вероятно ще бъде постигната още в края на идната година. За осем години в нейни инициативи 100 000 души засаждат 1 600 000 дървета. „Зад този резултат стои много работа, любов, отдаденост, постоянство.“ – отчита Никола Рахнев. В събота, на 8 януари, представители на организацията ще раздадат 12 000 плодни и горски дръвчета на желаещите в парк „Дружба“ във Велико Търново. По програма в следващите месеци Гората.бг ще направи такива акции в още 16 града. В ежегодната си кампания през февруари от организацията ще подарят 150 000 дръвчета на общини, а през март ще е традиционното засаждане на гори. В следващите месеци ще има още 3 – 4 масови изпращания на 10 – 20 000 дръвчета. Организацията активно работи и с деца, като наскоро подари на малчугани десетки хиляди комплекти жълъдчета за отглеждане.

„Опазваме горите като променяме съзнанието на хората. Всеки, участвал в засаждането на дърво, става по-отговорен, грижовен и осъзнат, повече пази, повече изисква от държавата и политиците да направят добро за българските гори. Работата с деца променя неизбежно бъдещето към по-добро.“ – посочва Никола Рахнев. Освен засаждането на дръвчета, от организацията се грижат за опазване на горите. Така преди няколко месеца тя закупува 20-декарова дъбова гора, подготвена за сеч. Дърветата са на 80 – 100 години, но могат да живеят още 400. Сега членове на групата търсят и правят огледи за закупуване и на други гори с перспективи. „Общността подкрепя, желае, събираме средства. Така даваме възможност на гори на 80 – 100 години с потенциал да живеят 500 години да не бъдат изсечени, а да останат за нашите деца.“ – казва Никола Рахнев.

Пред bTV Radio той посочи още: „Децата ще следват нашия пример, а не нашите съвети. Ако искаме да са по-добри, ние трябва да сме по-добри, ако искаме те да изградят по-добър свят след време, ние трябва да им покажем, че този свят е възможен и да им покажем какъв може да бъде той. Предизвикателствата, пред които те ще се изправят след 30 – 40 години, за нас са немислими. Засаждаме промяна, засаждаме бъдеще в умовете и сърцата.“

Интервю на Светослав Николов: