С празничен концерт бе официално открит бюст-паметник на композитора академик Петко Стайнов в алеята на творците в Борисовата градина в София до Открита сцена "Лятна естрада". Незрящият гений е председател и един от основателите на Дружеството на българските компонисти (понастоящем Съюз на българските композитори), пръв директор на Народната опера и основоположник на „българския национален музикален стил”. Неговото дело и композиторско творчество оставят ярка следа в световното музикално наследство.

Идеята и предложението за бюст-паметник е на арх. Стефан Стайнов, председател на УС на Фондация „Петко Груев Стайнов“ и син на композитора, Петко Стайнов-внук, управител на фондацията, Ценко Минкин, председател на Съюза на българските композитори и Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите в България. В началото на миналата година беше създаден Национален инициативен комитет, ръководен от акад. Юлиан Ревалски – председател на БАН и бяха проведени редица събития за честването на 125 годишнината от рождението на композитора в цяла България.

Проектът на паметника е изготвен от именития ни скулптор проф. Валентин Старчев, художника Камен Старчев – негов син, и арх. Иван Аврамов, чрез възлагане от страна на фондация "Петко Груев Стайнов", чиято основна цел е да разпространи и пази паметта за личността на Петко Стайнов и да популяризира българската класическа музика.

Фондацията е инициатор, също и основният инвеститор на проекта. Бюст-паметникът на акад. Петко Стайнов е с общ размер 290 х 60 х 45 см., с постамент, изработен от полиран гранит, с размери 200 х 60 х 45 см., бюст с размери 90 х 60 х 45 см., изработен от месинг.

Събитието бе официално открито от министъра на културата Велислав Минеков, председателя на Съюза на българските композитори Ценко Минкин, председателя на Съюза на слепите в България Васил Долапчиев. Слово за Петко Стайнов произнесе проф. Пламен Джуров, член на УС на фондация "Петко Груев Стайнов". Събитието бе уважено от  общественици, творци и почитатели на творчеството на именития български композитор.

Проектът за поставяне на монумента е съгласуван с Министерство на културата, Комисията по образование и култура на СОС, Експертно-художествения съвет към Столична община и Обществено-експертния съвет на НАГ. Проведено е и обществено обсъждане за поставянето на паметника в р-н "Средец". 

Церемонията по откриването на монумента продължи с концерт на Открита сцена „Лятна естрада“ в Борисовата градина в София с участието на Хор на слепите „Академик Петко Стайнов“ с диригент Петър Матев и Софийски духов оркестър към ОКИ Дом на културата „Искър“ с диригент Васил Делиев. Те изпълниха някои от знаковите произведения на акад.Петко Стайнов по повод 125 години от рождението и 45 години от смъртта на композитора. Концертът се реализира с финансовата подкрепа на Столична община - Лятна програма и е част от Календара на културните събития през 2022 г. на Столична община и е в рамките на съпътстващата програма на 53-тия Международен фестивал "Софийски музикални седмици".

Още за проекта, спомените и мястото в учебниците на един от основоположниците на българското симфонично творчество и формирането и развитието на хоровото дело у нас, ръководил Софийската опера, Народния театър и Софийската филхармония през първата половина на миналия век, чуйте в интервюто на Георги Митов с Петко Стайнов-внук: