Като форум на българската истина определи 46-та национална изложба на българската карикатура председателят на журито Стоян Дечев. Изложбата се открива на 15 юли в 18 ч. във фоайе „Запад“ на НДК и продължава до 30 юли. Достъпът до нея е през вход А4. Организатори са секция „Карикатура“ към Съюза на българските художници и Националният дворец на културата, празнуващ 40-а годишнина.

„Карикатурата е велико изкуство, което чрез хумора и смеха казва нещо, което другите не могат или не искат да кажат.“ – посочи Стоян Дечев. В изложбата ще бъдат показани произведения на над 30 автори. „Техните работи са по най-злободневните теми – обществения живот, личния живот на хората, междуличностните взаимоотношения, отношението ни към природата и всичко, което касае живота.“ – каза председателят на журито. Той уточни, че в това голямо разнообразие всеки ще може да намери нещо за себе си, да се огледа в огледалото на карикатурата и да разбере нещо, което не е доразбрал.

„Най-силното оръжие е хуморът, иронията, самоиронията. Всички знаят, че и в най-обикновените ни взаимоотношения се стига до сърцето и ума на хората най-лесно с шегата, която предразполага. Карикатурата насърчава към аналитично и критично мислене. С артистичността, с която е създадена, тя въздейства по емоционален път. Карикатурата като изкуство има задачата да отрезвява човека, да го извади от заблуди, да му посочи истини, които той не е забелязал около себе си. Така човек става по-умен, по-мъдър, по-критичен, гледа по друг начин на света. Карикатурата влияе на обществените процеси и на хората в личен план. Творбите в изложбата показват правилния, човешкия, природосъобразния път напред. Път човешки, различен от ежедневния, по-осмислен и по-осъзнат. И всичко това – придружено от приятното чувство, което оставя у човек добрият хумор.“ – каза Стоян Дечев.

Интервю на Светослав Николов: