80 сватби ще се проведат в София на култовата дата 22.02.2022г. (вторник). Само ден по-рано е имало 16 двойки, които са си казали заветното „Да“. За сравнение, на 20 февруари 2020г. броят на бракосъчетанията е бил 86. „Следващият период, в който има натрупване на желаещи да встъпят в граждански брак, е началото на септември 2022г.“. Това заяви в ефира на bTV radio Любомир Ковачев – директор на „Столичния дом за радостни обреди“.

По думите му, над 50% от записванията на дата и час за сватбения ден се осъществяват през сайта на институцията. В него скоро се очаква да заработи и виртуален пос-терминал за заплащане на услугите на специализираното звено на Столична община, което ще улесни младоженците.

На отминалия 14 февруари (понеделник) само 10 двойки са минали под венчило за разлика от 2021г., когато броят им е бил 24 (неделя), а през 2020г. – 16 (петък). Броят на сватбите през 2021г. е нараснал на 5061 в сравнение с 2020г., когато венчавките са били 4372, но са по-малко от 2018г. (5648) и 2019г. (5887).

Директорът на Столичния обреден дом посочи, че най-често българите избират имената Георги, Александър, Мартин и Димитър, Иван и Николай за мъжките рожби и Виктория, Мария, Александра, Йоана, Габриела и Никол- за женските отрочета.

Нараства броя на чужденците, които желаят да минат под венчило в България. Според Ковачев, зачестяват случаите на младоженци от еднополови бракове, които желаят да получат удостоверителен документ, но в съответствие с действащото законодателство това е невъзможно.

„Ние съставяме оригинални документи на български език по българското законодателство. Съгласно международна конвенция, се издават дубликати на актове за раждане, брак или смърт, чийто формуляр е многоезичен- на български, английски и френски език“, коментира той.

Ковачев поясни, че в 6-те ритуални зали се спазват всички противоепидемични мерки. Броят на гостите на сватбения ритуал е ограничен до 15 души. „Въпреки растящите цени на тока и парното, Столичната община помага за посрещането на трудностите в плащането на режийните разноски на залите“, допълни той, като подчерта, че няма да има затваряне на ритуалните зали.

Чуйте повече в интервюто на Георги Митов с Любомир Ковачев в звуковия файл: