"Над 300 нови читатели записахме за 1 ден". Това заяви в ефира на bTV Radio директорът на Столична библиотека Юлия Цинзова. Тя сподели, че предстои ремонт на централната сграда, като за целта се очаква решението за отпускане на средствата от следващия Столичен общински съвет. "Средствата са предвидени в Плана за възстановяване и устойчивост, като крайната ни цел е да се превърнем в хъб за столицата, Перник, Благоевград", посочи Цинзова. "Модернизирането ни трябва да продължи с обновяването на сградата ни", подчерта тя.

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов с директора на Столична библиотека Юлия Цинзова, разположено в звуковия файл:

На 24 октомври 2023 г. една от най-старите култови културни институции в София навършва 95 години от създаването си. Днес Библиотеката на София може да се похвали с фонд от 1 милион книги, 5 филиала, модерен Детски център, дигитална Тийн лаборатория и с най-голямото си богатство – 89-те хиляди читатели. Само за една година Библиотеката на София има близо 22 хил. нови читатели, 630 хил. заети книги, 21 хил. нови заглавия на издания и 500 хил. посещения. За читатели и потребители са достъпни най-богатият документално-информационен архив за историята на София, електронен каталог с 250 хил. тома книги, български и чужди цифрови ресурси, образователни и информационни услуги, собствени цифрови платформи, сред които най-новата „Личната библиотека на Симеон Радев“ – част от бъдещия дигитален портал на Столична библиотека „Бележити Българи“.

Библиотеката на София посреща празника с представяне на най-новата част от своя литературен музей „Бележити българи“ – кабинет с личната библиотека на Кирил Христов, четене „Музика и слово за библиотеката“, фотодокументални изложби и арт експозиция.

В тазгодишната празнична арт програма акцентите са:

Музейната сбирка „Личната библиотека на Кирил Христов“ заедно с експозициите на библиотечните колекции на д-р Константин Стоилов и Симеон Радев са част от литературния музей „Бележити българи“. Колекцията на Кирил Христов включва над 700 тома книги, предимно художествена литература на български, чешки, немски, хърватски и сръбски езици. Съдържа първи и редки издания на наши и чужди писатели, повечето от тях (260) с автографи и посвещения на Кирил Христов от Иван Вазов, Пейо Яворов, Пенчо Славейков, Симеон Радев, проф. Михаил Арнаудов, Елин Пелин, Андрей Протич и др.

Особено място в сбирката заемат книгите на самия Кирил Христов – библиофилското издание „Чеда на Балкана“ (1928) с илюстрации на Борис Денев, първото издание „Избрани стихотворения“ (1903) с предговор на Иван Вазов, „Антология“ (1922), в която той самият представя творчеството си, първият му сборник статии „Бурни години“ (1917), юбилейният сборник по повод 60-годишнината на големия творец, както и ценният екземпляр на трагедията „Франческа да Римини“ на Габриеле Д’ Анунцио.

Заедно с книжното богатство на Кирил Христов са експонирани и някои негови ценни документи, сред които са: личната му карта издадена от III софийски полицейски участък, грамота за избирането му на почетен член на Славянския институт в Прага (1936), поздравителен адрес от столичния кмет инж. Иван Иванов по случай юбилея на К. Христов – 02.06.1938 г., писмо от К. Христов до Николай Стойков – директор на Общинска библиотека – София относно своето дарение – 20.10.1944 г.

Документалната изложба „Лирикът Кирил Христов“ представя големия български писател с интересни факти от житейската и творческата му биография чрез снимки, шаржове и свидетелства от съвременници.

Фотодокументалната изложба „Библиотеката на София 95 години в/и Града“ в мраморното фоайе разказва в снимки историята на Библиотеката, местата, където тя се намирала улиците и площад „Славейков“, емблематичното архитектурно и културно богатство на този район – част от най-стария градски център. Акцент е поставен и върху библиотечните фондове – богатите колекции от старопечатни и църковни книги, произведения на изкуството, дарения от видни личности и политици.

Арт експозицияКартини от грамофонните плочи“ („Великите музиканти срещат великите художници“) - изложбата е съставена от обложки на немското издателство ETERNA. За визуалното оформление на винилите ETERNA използва произведения на известни художници, като ги обвързва с великите музиканти и създава цели тематични цикли. Шютц и Дюрер, Бетовен и Микеланджело, Хендел и Рубенс, Брамс и Роден, Шуберт и Каспър Давид Фридрих са малка част от „дуетите“, които посетителите ще могат да видят в изложбата. На вниманието на публиката ще бъдат представени и редки нотни издания на включените в експозицията композитори – издателствата Peters и Breitkopf und Hartel с ноти от 50-те години на XX век. Посетителите ще имат удоволствието да видят и оригинална резонаторна фуния на грамофон от края XIX век, както и сами да поставят на грамофона избраната плоча, която искат да чуят.

„Музика и слово за библиотеката“ – литературно четене с участието на известни български автори приятели на библиотеката: проф. Михаил Неделчев, Владимир Зарев, Мирела Иванова, Здравка Евтимова, Георги Константинов, Амелия Личева, Силвия Чолева, Анджела Родел, Роман Кисьов. Музикални поздрави от детска вокална група „Палави ноти“ и бившия вокалист на група „Атлас“ Георги Арсов.

Всички филиали и Детският център на Столична библиотека представят свои арт инициативи и образователни занимания за деца и ученици. Празничните инициативите за деца и тийнейджъри са безплатни и включват хитовата постановка на театър „Възраждане“ „Ян Бибиян и Дяволчето Фют“, представления на театралната школа на Ирен Кривошиева, уърк шопове за 3D моделиране и виртуална реалност в Дигиталната тийн лаборатория, различни арт работилници, конкурси за рисунки и есе.

В Деня на отворените врати 24 октомври посетителите могат да разгледат хранилищата на библиотеката, а от 13:00 до 16:00 часа на всеки кръгъл час ще има екскурзионни турове сред музейните колекции с личните библиотеки на Кирил Христов, Симеон Радев, д-р Константин Стоилов.

Всеки желаещ може да получи едногодишна безплатна читателска карта.