Продължава 7-то издание на фестивала за кино и литература „Синелибри”, на който bTV Radio е медиен партньор. Един от акцентите в програмата е комедията “Сантиментално”, която показва сложността на съвременните взаимоотношения и можете да я гледате на 30 октомври от 18.45 на ул. „Уилям Гладстон“ №8 в София. Филмът бе представен на галавечер в присъствието на Негово превъзходителство Алехандро Поланко - посланик на Кралство Испания в България и директора на Испанския културен институт Сервантес г-жа Мария Луиса Сантос. По нейна покана на събитието присъства и едно от главните действащи лица в лентата, с когото ще ви срещнем днес. За филма „Сантиментално” той получава престижната филмова Награда „Гоя”, както и Награда „Гауди” за най-добър актьор в поддържаща роля.  Името му е Алберто Сан Хуан, който е удостоен и с още един “испански Оскар”, но за  лентата “Под звездите”. Участвал е в повече от 30 филма, като сред най-касовите заглавия, в които се е снимал, се открояват „Футболни дни” и „От другата страна на леглото”, които и до днес забавляват почитателите на испанското кино. Израснал е с още три деца в семейството на художника и илюстратор Максимо Сан Хуан и бившата радиоводеща Пилар Гуахиро Ортис де Сарате.

„„Сантиментално” е комедия, която в основата си има горчив привкус, като разкрива човешките взаимоотношения в една двойка, която се е оформила съвсем скоро и друга двойка, която има дълъг опит. С други думи, двойка в криза, която получава посещение, от друга двойка, която си живее живота, и понеже първата завижда на втората, кризата се задълбочава“, сподели Алберто Сан Хуан в специалното интервю за 10 години bTV Radio.

bTV Радио наскоро навърши 10 години в българския радиоефир. Изявени личности представят своята гледна точка за това къде сме били, къде сме сега и къде искаме да бъде България.

Творецът не остава встрани от политическите и социални процеси в Испания. През февруари 2015 г. той е избран за член на Гражданския съвет на „Подемос“ в Област Мадрид, като получава повече гласове от всеки друг кандидат. Въпреки това, избира театърът, който по собствените му думи, „е по-човечен от киното и не е подложен на толкова голям икономически натиск“. От сцената на “Teatro del Barrio” /„Кварталният театър”/, чийто артистичен директор е в период от 5 години, а от 3 години насам -съдружник в кооперацията, той заявява възгледите си за организацията и развитието на обществото.

„Както в България, така и в Испания, се опитваме да идентифицираме политиката като работа на политическите партии. Това означава, че само ако си партиен функционер, можеш да правиш политика. Ако не, трябва да си затваряш устата и да се ограничиш в подаването на гласа си на всеки четири години. Струва ми се, че това е неизпълнение на гражданския ни дълг“, сподели актьорът пред испаноговорящите журналисти Георги Митов от bTV radio и Къдринка Къдринова от „Барикада". „Испания е още една от страните, която живеем под контрола на неолибералния капитализъм. В България условията са много по-сурови. Това е ужасно и изисква по-голяма солидарност от западноевропейските и източноевропейските страни, както го правят северните или южните държави на Стария континент. Тази солидарност липсва. Европа има огромен недостатък поради това, че оцелява в капиталистическа епоха, а капитализмът не разбира от солидарност, нито от сътрудничество, а от конкуренция и от това силните да доминират над слабите. Въпреки че ситуацията в България не е добра, за което съжалявам, в Испания положението не е по-розово. При нас социалното неравенство е брутално. Пред последните 13 години на продължаваща криза богатите икономически сфери станаха още по-богати, а бедните- още по-бедни. Такъв модел не работи“, смята Алберто Сан Хуан.

„Не смятам, че партиите са необходими“, казва той. По думите му, „трябва да съществуват форми на организиране или структури, които ще решават как да живеем като една общност. Трябва да създадем поне една, която да бъде демократична и в която да бъде възможно политическото участие. Участието в политиката в Испания се изчерпва само с подаване на глас т.е пускане на една хартийка в една кутия на всеки четири години. Не мисля, че много хора в Испания гласуват по убеждение. Много хора гласуват поради омраза към срещуположната партия“.

Още за филма „Сантиментално“, за приликите между политическия и обществен живот в Испания и България и за още по-объркания свят, в който живеем, чуйте повече в интервюто с испанския актьор и социален активист Алберто Сан Хуан: