За  любовта, сложните отношения между деца и родители, и историите за живота разказва моноспектакълът на актьора Вилиян Гешев „Писмо до баща ми“ по Франц Кафка. Актьорът е завършил НАТФИЗ в класа на професор Ивайло Христов, на 27 години е и можем да го видим на сцената в един изключително интересен проект – на 19 януари в родния му Пловдив и на 22 януари в Чешкия център в София. В спектакъла се преплитат фрагменти от писмото на Кафка, написано до неговия баща, и авторски текстове на Вилиян Гешев, свързани с живота му и неговия опит.

 „Тази идея се появи миналата година и подходих към нея доста наивно, но с огромно актьорско любопитство, тъй като за пореден път прочетох „Писмо до баща ми“ на Франц Кафка и изпитах огромното желание да работя върху този текст, тъй като той не губи своята актуалност и до днес. От много време са ми интересни отношенията между дете и родител, именно заради моята лична история с моя баща и реших да скоча, както казах – по наивен начин в този дълбок текст. Впоследствие разбрах, че това писмо е наистина много тежко емоционално и заради нещата, през които и аз преминавам в моя личен план, ми хрумна идеята, че ще бъде най-добре да преведа откъси от „Писмо до баща ми“ на Кафка с мои лични истории и разкази от моя живот“, разказа Вилиян Гешев пред bTV Radio.

„Бих искал хората да разберат, че както в моето семейство, така и в много други семейства съществува нещо, което се случва навсякъде – а именно семейните конфликти. Иска ми се да говорим за тези неща открито, за това, което ни притеснява и за това, което все още не можем да споделим и искам чрез своята откритост да покажа на зрителите, че е ок да сме открити и свободни в това, което искаме да кажем. Може би хората ще видят, че това, което ми се е случило ме е направило да бъда толкова свободен и отворен за любовта човек.“, каза още актьорът.

Според него хората трябва открито да говорят за чувствата си и да осъзнаят, че няма нищо срамно в това.

„След спектакъла, когато зрителите излязат, ми се иска да побързат да кажат на хората, които обичат, че ги обичат, че искат да ги прегърнат и да ги докоснат.“, казва Вилиян Гешев.

Цялото интервю пред водещата Надежда Василева можете да чуете на звуковия файл.