14 години на сцена, 14 години пълни салони с публика, която се забавлява на вечната комедия на Гогол „Ревизор“. На 1 март (вторник) Театър София празнува представление 150. Със своите разнолики герои, актьорите и пиесата са удивително съвременни. Калин Врачански, Сава Пиперов, Невена Калудова, Пламен Манасиев, Михаил Милчев, Николай Антонов, Росен Белов, Николай Върбанов, Йорданка Любенова, Милена Живкова, Неда Спасова, Владимир Матеев, Николай Димитров, Юлиян Рачков и Мария Сапунджиева играят вечното, повторяемото, смешното и тъжното в живота.

„Доста е трудно са задържи свежестта на един спектакъл за 14 години, но въпреки това всеки от нас намира във всяко представление нещо, което да се забавлява и публиката и него самия“, заяви в ефира на bTV Radio актьорът Михаил Милчев. „Лесно се играе руска комедия в тези некомедийни времена, защото онези времена  също не са били комедийни. Не е трудно хората да се припознаят и нашите герои в спектакъла“, допълни той.  „След 14 години не мисля, че може да има забравена реплика. Може някой колега да не се появи на сцената навреме“, отбеляза с усмивка актьорът Николай Върбанов.

Спектакълът разкрива едно корумпирано общество, което изражда героят Хлестаков. А той много добре знае как да се възползва от ситуациите и хората. Със замах и неподправеност Калин Врачански става център на настаналата суматоха, защото се предполага, че именно той е ревизорът пристигнал в града – човекът, който може да разбере за всички прикрити нередности. Може би ще си помислите, че Хлестаков е измамник, манипулатор, но той е просто симпатичен развейпрах, върху когото обществото проектира собствените си страхове и пороци.

„Текстовете на Гогол не са чисто руски. Те носят спецификата на класиката на руската литература. Най-ценното у тях е, че хората, събитията и явленията от онова време са еднакви и за другите общества. Навсякъде има тази корупция, която се е превърнала в начин на мислене и че човек е готов да даде подкуп само и само да си свърши работа“, коментира Михаил Милчев. „Бойко Богданов искаше да играем крайна гротеска. Всички персонажи са оригинални и остро характерни“, посочи той. „Режисьорът донесе карикатури от зората на разпространение на пиесата. Той каза Погледнете ги! Това са персонажите, които трябва да изградим в този спектакъл“, спомня си Николай Върбанов. „Ревизор“ завършва с обръщението на градоначалника: „На кого се смеете? На себе си се смеете“ Това са реплики, които звучат като камбанки“, смята актьорът. По думите му, „комедията нямаше да съществува, ако времената бяха лесни. Тя е отговор на трудните времена, в които живеем“.

Ако си мислите, че класиката е скучна – елате в Театър София, защото „Ревизор“ няма да оправдае това очакване. За 150-ти път публиката ще се забавлява и ще следи с голямо очакване развръзката на тази трагикомична история.

Чуйте още в интервюто на Георги Митов с актьорите Михаил Милчев и Николай Върбанов от театър „София“ в звуковия файл: