Гост на рубриката на bTV radio „Господари на добрия вкус" бе Александър Кюркиев, който вече 12 години се занимава с производството на различни видове люти чушки. Според него лютото не е вкус, а усещане, което допълва всички останали вкусове. Признава, че още в детството си е възпитан в любов към лютата храна.
„Лютите чушки са много богати на витамин С, те са бустер за кръвоносната система и повлияват много добре метаболизма.", разказа Александър Кюркиев пред шеф Николай Немигенчев. По думите на фермера има много изследвания, които доказват, че лютото помага на язви и гастрити, стига да знаеш как да го консумираш.
„Българинът обича люто, то винаги е присъствало на трапезата ни.", сподели още Кюркиев, който пристигна в студиото на bTV radio с две шепи люти чушки. Най-лютата от тях бе от сорта „каролина рипър".
След 12 години, посветени на производството на люти чушки, той призна, че в България да си фермер е много трудно и апелира държавата да помага повече на всички, които искат да произвеждат чиста и качествена храна.
Кои са новите тенденции в лютото?
Как изглежда топ 10 на лютите чушки в света?
Кой е най-добрият антидот на лютивината?
Отговорите на всички тези въпроси ще откриете в разговора на шеф Николай Немигенчев с Александър Кюркиев:
Рецептата на Александър Кюркиев за салса:
Нарежете на кубчета и смесете домати, чесън, лук, чушки, кориандър, сол, лайм и много люто.