„Автомобилната индустрия се намира в безпрецедентни времена, в една „перфектна буря“, поради дефицита на полупроводници, войната в Украйна, повишаване на цените на металите и компонентите, локдауните в Китай. Към края на тази година или началото на следващата година очакваме подобрение“. Това заяви в ефира на bTV Radio Александър Костадинов от Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП).

По думите му, с цел намаляване на въглеродния отпечатък, „индустрията ни се движи към пълна електрификация и замяната на двигателите с вътрешно горене с електродвигатели“.

У нас електрически автомобили засега могат да паркират безплатно в „Синя” и „Зелена“ зони на големите градове и за тях не се дължи годишен данък. С това се изчерпват стимулите за собствениците на електрически коли и България остава една от само петте държави в ЕС, където няма допълнително подпомагане при закупуване на ново екологично превозно средство. Затова у нас и автопаркът е един от най-старите в Европа, с всички последствия за състоянието на околната среда и за безопасността по пътищата.

„Правителствата в много страни са стартирали сериозни програми за замяна, като се получава субсидия от съответното правителство. В България това става по-бавно“, категоричен е Костадинов.

Според него, автопаркът в нашата страна е около 3,6 млн автомобила, но ще отнеме време за цялостната му подмяна, тъй като в този брой се включват камиони и лекотоварни автомобили.  Въпреки това, регистрациите на електрически коли растат, а с тях и броят на зарядните станции.

„За първите 4 месеца около 700 нови и употребявани електромобили са регистрирани. Интересът към тях се увеличава“, подчертава Александър Костадинов.

„Съвременната мобилност означава много по-чист въздух, по-малко катастрофи, комфорт и сигурност“. Браншът ще настоява пред държавата за визия по отношение на модернизирането на мобилността. „България е на последно място по навлизане на нови автомобили. Има засилен интерес, но той се определя какви са възможностите на производителите на български пазар, а не колко на брой са потенциалните потребители“.

От днес, 3 юни, до 12 юни в залите на „Интер Експо Център” се провежда 25-тия Автомобилен салон в София, който е част от официалния календар на Международната организация на автомобилните производители наред с автосалоните в Париж, Мюнхен, Женева, Детройт, Токио. Над 100 фирми-изложители и 12 000 кв.м. изложбена площ ще представят най-доброто, което автомобилната индустрия може да покаже. Много технологични новости и автомобилни премиери очакват посетителите на 25-то издание на автомобилния салон в София. Впечатляващ ще бъде и броят на автомобилите с алтернативно задвижване – хибридни, plug-in и изцяло електрически.

„Над 20 % са напълно електрически, а 10% - plug-in“, смята Костадинов, който е част от организационния екип на събитието.

„Посетителите търсят по-достъпни автомобили. Продажбите са на лизинг. Очакваме тенденцията да продължи, като част от нея е в посока на електрификация“, каза той. Повече от 100 автомобила ще бъдат на разположение за тестване.

Чуйте цялото интервю на Георги Митов с Александър Костадинов от Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП):