Алергията е лечим проблем. Това каза в ефира на bTV Radio д-р Силвия Новакова, заместник-председател на Българското алергологично дружество  и алерголог в УМБАЛ "Св. Георги", Пловдив.

„За съжаление търпимостта към алергичните реакции и изключително голяма. Алергията е лечим проблем. Не са много хроничните заболявания, които могат да бъдат излекувани. Повечето хронични заболявания могат да бъдат контролирани, но алергията, като хронична болест, може да бъде излекувана“, каза тя.

По думите на д-р Новакова мисленето в аванс дава шанс за справяне с проблема.

„Лечението на алергия, започнало на време, намалява нуждата от посещение при лекар, намалява разходите по закупуване на лекарства и намалява натоварването на здравната система“, допълни тя.

Алергологът даде пример със сенната хрема.

„Ако се потърси помощ от специалист алерголог малко преди сезона има начини да се започнат действия, чрез които да се намалят проявите по време на поленовия сезон и те могат да бъдат редуцирани значително. Затова е важно всеки да знае към кой полен е алергичен, защото ние сме наясно в кой месец какво да очакваме“, обясни още тя.

Нови проучвания пък показват, че носенето на маска също може да намали симптомите.

„Покрай пандемията и носенето на маски, клинични проучвания изнесоха данни, че това намали тежестта на симптомите при онези, които имат поленова алергия. Това е съвсем логично, защото просто намалява контакта - намалява проникването на алергени през носната лигавица. Оказа се, че всички маски вършат работа“, сподели тя.

Тази седмица Световната алергологична организация  отбелязва седмицата на алергиите, която е в периода от 5 до 11 юни. Всяка година избират тема, свързана със заболяване, което се нуждае от специално внимание и предоставя на лекарите и широката общественост научна и образователна информация по темата. Тази година акцентът е върху връзката между астмата и алергичните заболявания.

Чуйте интервюто на Тереза Захариева с д-р Силвия Новакова.