„Алманахът имаше 2 различни издания – История на българщината“ и „Традиции и обичаи“. Сега се готвим да предложим както на участниците по време на сезона, така и на всеки, който желае да го има в библиотеката си, различен, нов, трети алманах“. Това заяви в рубриката "Българи с посока" на bTV Radio продуцентът от „Междинна станция“ и ководещ Андрей Арнаудов в навечерието на 7-ия сезон на „Фермата“ по bTV. Обичаният от българите тв.формат стартира тази събота от 20ч.  в ефира на bTV, като ще започне не само с една битка. Участниците са избрани след кастинги, като броят им е 12 мъже и 10 жени. Сред тях, по думите на Андрей Арнаудов, няма известни за широката общественост личности.

Тази година „Фермата“ е разположена в едно от духовните средища на България, което ще бъде възродено за нов живот. През 1978 г. Шумският манастир „Св. Архангел Михаил“ е обявен за паметник на културата с художествено значение на местно ниво. Шумският манастир не е сред най-известните в района на Годеч, но историята му е любопитна. Намира в землището на село Шума, скътан в подножието на планината Чепън, в непосредствена близост до село Лопушна и затова честно е наричан и Лопушански. Според легендите, той  е построен през 11 век и напълно разрушен няколко века по-късно. В края на 19 век, около 1863г. е открит от едно момче и няколко години по-късно възстановен с разрешението на тогавашните власти. До църквата има жизнен дъб на повече от 400 години. Вътрешността на църквата е изписана с характерната за XVI – XVII в. живопис. Точно тук участниците в 7-ия сезон на „Фермата“ ще изградят работещо стопанство, което да изхранва монасите.

„Съвременният човек като че ли е вгледан прекалено много само в носа си и няма мечти и идеи, по-големи от самия него. Иска ми се „Фермата“ да ни върне към по-екзистенциални въпроси, които си задаваме. Разбира се, ще проверим силата, издръжливостта, смелостта на тези хора, защото те ще се срещат и в много битки- повече от тези през миналата година“, сподели Арнаудов.

Още подробности за „Фермата“ – сезон 7 чуйте от интервюто на Георги Митов с продуцента и ководещ Андрей Арнаудов: