"...Един лекар в ролята на писател.
...От първо лице за суровата реалност на спасяващия животи.
...Как да не забравяме, че преди всичко сме хора дори и изправени пред края."
Из книгата

 

Д-р Борис Таблов е анестезиолог-реаниматор в Нойрупин, Германия, където работи от 2010 г. Отскоро съчетава това с преподаване в Медицински университет-Плевен. Иска да предаде на младите колеги всичко, което е научил зад граница.  Привлича внимание с публикациите си в социалните мрежи в началото на пандемията. Скоро след това разкрива таланта си за писане с поредица от разкази, които стават част от настоящата книга - "Мигове".

„Аз започнах да пиша на шега преди няколко години. Истинските теми са провокирани от определени ситуации от ежедневието. Единият от разказите е свързан с една млада жена на 39 години, която беше с много тежка онкологична диагноза. След неуспешна оперативна интервенция пристигна при нас в интензивното отделение. Така се случи, че аз присъствах в момента, в който операторът й съобщи лошата новина. Това се случи в присъствието на нейното семейство – баща и дъщеря. Можете да си представите какво е усещането в този момент…силно драматична и много тъжна ситуация, която те кара да настръхнеш. Това толкова много ме впечатли емоционално и ме хвана за гърлото, че малко след това написах разказ с подобна ситуация. Точно той се казва „Мигове“. Според мен в такъв момент човек си дава сметка колко преходно нещо е животът и колко важно е да ценим всички дребни неща, които ни се случват“, разказа д-р Таблов пред bTV Radio.

Той споделя още, че именно след такива тежки дежурства идват и най-подходящите мигове за писане.

„С времето стигнах до извода, че това е начинът, по който моето подсъзнание се разтоварва от такива силни емоции“, каза още той.

Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева с д-р Борис Таблов.