„Надяваме се до две години да проработи къпалнята „Мария Луиза“". Това заяви в ефира на bTV Radio арх. Невена Русева от екипа на „Десет архитекти“, който днес, 14 юни 2022г, внесе искане за виза за проектиране. Това е първа стъпка за възстановяването на къпалнята „Мария Луиза", която не функционира от 2005г.

Огледът на мястото са започнали преди 7-8 години, направени са и архитектурни и геодезическите изследвания. Всички съоръжения в комплекса са в окаяно състояние. „В много лошо състояние са трибуните. Кулата за скокове е абсолютно опасно съоръжение и трябва да бъдат премахнати или заменени“, призна Русева. По думите й, големите басейни имат значение за бъдещето на градския плаж. „Има условия за провеждане на състезания, но не за европейски първенства, а за надпревари от местно и национално значение или тренировки на плувци“, добави архитектката.Според Русева, възстановяването на строителните книжа е завършила успешно, след като къпалнята не е разполагала с проектна документация.

 „Това място е функционирало само като сезонен плувен комплекс. Без издръжка от държавата трудно може да се поддържа“, допълни архитектката. „Смятаме да осигурим покрит плувен басейн, който да работи целогодишно и да наситим комплекса с развлекателни спортни дейности“, посочи Русева. „Това ще бъде строителство, но в границите на сегашните строителни площи“, подчерта тя.

„Проектът не предвижда постоянно паркиране, но „трябва да се регламентира обслужването на този комплекс, който ще генерира и много отпадъци и ще изисква и множество доставки. Достъпът ще бъде предимно с градски транспорт, който е един от основните въпроси за нашата столица и трябва да се обсъди и с общината“, коментира арх. Русева. Идеята е семейства с малки деца и хора с увреждания да нямат препятствия и ограждения, за да достигнат до къпалнята.

Бъдещето на къпалнята "Мария Луиза“ е „процес, в който трябва да участва общината, обществото, ние като проектанти, собствениците и да се стигне до правилно решение. На всеки етап ще се съгласуват нещата с всички институции и ще се съобразяваме с всички нормативни актове и концепциите в ПУП-а на Борисовата градина. Ние споделяме с гражданите нашите действия и получаваме обратна връзка от тях“, разкри Русева. Тя не се ангажира с прогнозна сума за проекта поради динамиката на строителния пазар. „Надявам се до другото лято да имаме яснота по този въпрос, техническият проект и количествените сметки да бъдат готови и да започне реализацията“, каза още архитектката.

Чуйте цялото интервю на Георги Митов с арх. Невена Русева в звуковия файл