Дом на културата „Красно село“ отвори врати за деца – бежанци от Украйна. През миналия уикенд се проведе първо ателие-работилница. „Това е инициатива на Столична община и дирекция „Култура“. Още през миналия месец ръководителите на всички културни институти се събрахме, за да обсъдим как можем да сме полезни на тези деца, предоставяйки им културно и художествено съдържание. Те преживяват изключителна травма, откъснати от своите домове. Това е най-доброто, което можем да им предложим.“ – коментира пред bTV Radio директорът на Общински културен институт „Красно село“ Ивелина Кючукова.

Заниманията първоначално ще се провеждат всяка събота. В първата седмица 30 деца се включиха в ателие за ръчно изработване на гривни от плъст от вълна с цветовете на украинското знаме. „Продължаваме да коментираме по-нататъшното съдържание на тези ателиета. Тази събота от 10 ч. отново в Зала 3 на Дом на културата „Красно село“ ще предложим детска йога. Така децата ще могат да се разтоварят от тежките мисли, които са ги налегнали.“ – каза за продължението на инициативата Ивелина Кючукова.

Само за няколкото часа на заниманията тя вижда промяната в децата. „Те идват с търсещи погледи, с неувереност. Но много бързо успяха да се приобщят. Тези деца, които досега не се познаваха помежду си, започнаха да си говорят, благодарение на топлата връзка, създадена от хората, които анимираха ателието. Всяко занимание ще им помогне да преживеят по-лесно травмата, на която са подложени.“ – добави Ивелина Кючукова.

В бъдеще Дом на културата „Красно село“ ще предложи на децата – бежанци и представления на работещия към културния институт театър „Сириус“. Амбицията е заниманията да не са само през уикенда, а и в делнични дни.

Интервю на Светослав Николов: