Пет автомата в столични паркове дават храна за животни при пускането в тях на пластмасова бутилка. Четири от машините работят с храна за кучета – две от тях са в Южния парк и по един – в Княжеската градина и в градинката при НДК. Петият, който е в парк „Борисова градина“, дава храна за дивите обитатели там.

„Реализираме тази инициатива заради ангажимента на Столична община, свързан с разделното събиране. Ползването на автомата е лесно и не създава затруднения. На всеки има указания за работа.“ – коментира по bTV Radio Лилия Ангелова-Колева – директор на дирекция „Планиране и управление на дейностите по отпадъци“ в Столична община. Тя поясни, че тези пет вендинг машини са по пилотен проект.

Машините се захранват с електрическа енергия и се поддържат и зареждат от служителите на ОП „Паркове и градини“. Бутилките се предават на фирмите, с които общината има договори за разделното събиране на отпадъци. Използването на такава машина е израз на грижа – за планетата и за животните. И ясно ни показва колко много всичко зависи от нас и от нашите жестове на отговорност в ежедневието.

„Целта е да обърнем внимание към разделното събиране на опаковки, към грижата за околната среда, домашните любимци и обитателите на парковете.“ – каза още Лилия Ангелова-Колева.

Интервю на Светослав Николов: