Осмото издание на престижния музикален фестивал Алегра привлича световния музикален елит в периода 15 – 23 юли 2022г. в столичната зала "България".

На пресконференция в Гранд хотел София няколко дни преди официалния старт на събитието, създателят и артистичен директор на фестивала – Петър Найденов, административният му директор Мария Найденова – Абрашева и представителят на Столична община, един от официалните партньори на събитието – Биляна Генова, представиха музикалният форум, който вече има категорично място на европейската фестивална карта.

Снимка: Фондация „Алегра“

След седем забележителни издания на музикалната сцена в Русе, където през 2014 г. се ражда идеята Алегра, eдноименната фондация взема стратегическото решение да се потърси нови хоризонти за развитието на фестивала, премествайки го в столицата.

  • На откриващия фестивала концерт, на 15 юли, многоликият инструменталист Сергей Малов ще изпълни заедно с Фестивален оркестър Алегра един от най-откровено романтичните и страстни концерти за цигулка -  Концерт №3 на Камий Сен-Санс. В програмата са още увертюра към приказната опера „Оберон“ от К. М. фон Вебер и пъстрата сюита „Пулчинела“ на Перголези/Стравински.  Диригент е Никола Паске. 
  • Победителят от миналогодишния конкурс Алегра – Боби Костадинов (виолончело) и младата надежда Виктория Василенко (пиано) представят на 18 юли програма от произведения на Франц Шуберт, Лудвиг ван Бетовен, Николо Паганини, Жак Офенбах, Жером Дюкро.
  • За ценителите на камерната музика на 19 юли 2022 г. на сцената на зала България Сергей Малов и Григори Асс - цигулка, Нимрод Гуез, виола, Ласло Феньо, виолончело и Петър Найденов, контрабас ще изпълнят Струнен квартет №1 на Бедржих Сметана и Струнен квинтет №2 на Антонин Дворжак – фокус Чехия. Концертмайстори и оркестрови водачи от световна класа обединяват сили и вдъхновение в името на съвместното музициране.
  • Известният цигулар Григори Асс и маестро Людмил Ангелов ще потопят публиката в един интересен концерт, определен като „битката на До-мажорите“ на 20 юли.
  • На 21 юли, публиката ще преживее изпълнението на изключителния цигулар проф. Борис Гарлицки, победител на престижния конкурс Premio Paganini, виртуозът на струните, както го наричат световните медии - Сергей Малов, доайенът на виоловата група на Берлинска филхармония Вилфрид Щреле, проф. Нимрод Гуез - Chamber Orchestra of Europe, челиста на Квартет „Йерусалим“ Кирил Злотников, вече добре познатия на публиката Атанас Кръстев с младите и многообещаващи звезди Лора Маркова и Полин ван дер Рест в изпълнението на два шедьовъра на ранния романтизъм - Струнен октет от Феликс Менделсон – Бартолди и Струнен квинтет C Dur от Франц Шуберт.
  • 22 юли, фестивалният оркестър Алегра заедно с покоряващо виртуозния унгарец Ласло Феньо ще представят Вариации по тема „Рококо“, Op.33 на П. И. Чайковски под прецизната палка на Йоханес Шлефли. В програмата още - Увертюрата към операта „Силата на съдбата“ на Джузепе Верди и балетна сюита „Жар–птица“ на Игор Стравински.

Снимка: Фестивал и академия „Алегра“

Като основател и художествен ръководител на фестивал и академия Алегра Петър Найденов е категоричен, че фестивалът и академията са мисия. „Винаги нивото на това, което предлагаме е било водещо при взимането на решения. Да ви призная, много от нещата стават неочаквано, непланувано. Ухажвам с месеци определен музикант, за да го спечеля за фестивала, или работя върху проект, който намирам за смислен, но той някак си не се получава, сякаш насила се опитвам да нагодя нещо. И изведнъж се появява друг музикант, друг проект, който е още по-атрактивен. Другото, което е важно за мен е, че  не желая да копирам проекти, които са изградили традиция в България или са на път да го направят и не се притеснявам от конкуренцията. Тя е двигател и мотивация за креативност!“

Името на фестивала предполага неговата универсалност и устойчивост. В един от кантоните на Швейцария, където живее и работи Петър Найденов, Алегра е местния израз за здравей, изпълнено с приятни емоции, щедрост и обещание за хубав старт.

Талант, устойчивост и възможност са трите кодови думи, които бележат изминалите издания на фестивал и академия Алегра и продължават маратона в разнообразната програма на фестивала от 15 до 23 юли 2022г. в зала „България“.  

Повече за предстоящите концерти, включени в програмата на фестивал Алегра, както и детайли за майсторските класове, част от Академия Алегра, на адрес allegrafestival.com/bg/

Билети може да се закупят от eventim.bg/bg/artist/festival-alegra-350/profile.html или на касата на зала България, където билетите за ученици, студенти и пенсионери се продават с намаление.

Фестивал и академия Алегра се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” и финансовата подкрепа на Столична община - Столична програма “Култура”, Фондация “Америка за България”, Институт Лист - Унгарски културен институт и в партньорство със Софийска филхармония и Национално музикално училище “Любомир Пипков”.